IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще поиска 10 млн. лева обезщетение за производителите на краставици

От началото на кризата българските оранжерии губят по 1 млн. лв. на ден, сочат разчетите на браншовия съюз на производителите

17:00 | 07.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
България ще поиска 10 млн. лева обезщетение за производителите на краставици

България ще претендира за над 10 млн. лв. загуби от нереализирани на пазара български краставици заради кризата с опасния щам на Ешерихия коли. Това е заявил земеделският министър Мирослав Найденов на извънредното заседание на министрите от Европейския съюз (ЕС) по земеделие и рибарство, което се провежда днес в Люксембург.

Министрите обсъждаха възможността производителите на зеленчуци в ЕС да бъдат компенсирани заради невярно разпространената информация, че заразата е дошла от биологично произведени краставици в Испания, предизвикало срива в потреблението в европейската общност, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.  

Министър Найденов е съобщил, че от началото на кризата зеленчукопроизводителите са загубили по 1 млн. лв. на ден от нереализираната си продукция от краставици, а за седмица загубата им е 7 млн. лв., което е около 3.5 млн. евро. Загуби продължават да се трупат и в момента. Найденов се позова на данни от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Заради страховете на европейците да консумират зеленчуци на практика българският износ за ЕС е блокиран, коментираха пред Investor.bg производители. Ситуацията се усложни и от решението на Русия да блокира вноса на зеленчуци от ЕС, докато не стане ясен източникът на заразата.

Междувременно от Българската асоциация „Биопродукти” съобщиха днес, че българското биоземеделие търпи сериозни щети от вече опроверганата първоначална информация, че източникът на заразата са испански биокраставици. България е най-големият производител на биокраставици в ЕС, затова от асоциацията настояват да се оповести, че българските биопродукти са безопасни и качествени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още