IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 юни

07:47 | 07.06.11 г.
Преглед на печата за 7 юни

И 10 лв. над пенсиите може да увеличат дефицита
в. Дневник

Дори и минимално увеличение на пенсиите от 1 юли тази година би повишило бюджетния дефицит, ако няма сериозно преизпълнение на приходите в държавата, коментираха за "Дневник" експерти от Министерството на финансите. В момента най-вероятният вариант е пенсиите да се повишат с по 10 лв. на човек на месец, за което ще са нужни 132 млн. лв. до края на годината.

За другата възможност - еднократно плащане от 136  лв., ще трябват 300 млн. лв. През уикенда премиерът Бойко Борисов даде десет дни за окончателно решение. В момента още се правят разчети, заяви вчера и социалният министър Тотю Младенов, като уточни, че разговорите се водят между Министерството на финансите и НОИ.

Летище София може да изгради нов пътнически терминал
в. Дневник

До една-две години трябва да се проектира и да започне работа по нов пътнически терминал на летище София или да се разширят двата съществуващи. Причината е, че бавно, но славно се върви към запълване на проектния капацитет на аерогара. Това каза оперативният директор на държавното дружество "Летище София" Николай Кабакчиев. Компанията е оператор на летищната инфраструктура.

Капацитетът на двата терминала на аерогарата е 4.2 млн. пътници на година, а през 2010 г. през летището са минали близо 3.3 млн. души, като броят им до април тази година продължава да расте.

Пазарът на електроника продължава да се свива
в. Дневник

Пазарът на електроника в България продължава да се свива, воден от негативните икономически нагласи на потребителите и поскъпването на продуктите от първа необходимост. Това показва проучване на "Дневник" сред двете най-големи вериги - "Технополис" и "Техномаркет". Заедно те управляват над 80 магазина и генерират над 50% от продажбите на електроника у нас.

"Свиването на продажбите е факт във всички категории продукти, които продаваме, но като цяло спадът от началото на годината е около 10%", коментира Николай Китов, управител на "К енд К електроника". Компанията управлява веригата "Техномаркет".

Морският сезон започна традиционно - с протести
в. Сега

Ден след като икономическият министър Трайчо Трайков прогнозира бум на чуждите туристи, по традиция летният сезон тръгна с протести. Над 800 собственици на хотели и търговци блокираха за 20 минути пътя Варна-Бургас вчера с обещание да го правят всяка седмица, докато не им се решат проблемите. За пореден път ябълката на раздора е кой да поддържа инфраструктурата в курорта Слънчев бряг - община Несебър или акционерното дружество "Слънчев бряг" АД. Хотелиерите протестират и срещу поставянето на нови временни обекти, преди да са премахнати старите.

Този сезон "Слънчев бряг" АД е с подменено ръководство, което вече е въвело нови такси. Някои от тях са направо шокиращи - доставчиците на храни и напитки са задължени да плащат 240 лв. на автомобил за достъп до хотелите и заведенията. Хотелиерите твърдят, че това е абсолютно незаконно. Таксиметровите шофьори пък ще трябва да вадят по 800 лв. на сезон.

Министерствата пазят 562 свободни места
в. Сега

Автоматичното замразяване на администрацията на сегашното ниво чрез закон ще бетонира и една от вредните практики на ведомствата да кътат огромен брой незаети щатове. Както "Сега" писа, промените в закона за администрацията бяха приети изненадващо миналата сряда без задължителното 2-седмично обществено обсъждане. Какъв точно остава броят на служителите, не се знае, но редица министерства наваксаха направените преди съкращения с нови назначения.

Празните места в министерствата са 562, или 11% от общата численост на чиновниците. Тези фиктивни бройки спасяват от сливане десетки отдели в администрацията, което утежнява цялата бюрокрация, а заплатите им тежат на бюджета и отиват за бонуси на останалите чиновници. Това показа справка на "Сега" в регистъра на административните структури. Регистърът отчита структурата и числеността на цялата администрация, но дежурните отсъстващи от реформата - МО и МВР, не са подавали детайлни данни.

Гражданска отговорност и за големите кораби
в. Стандарт

Задължителна застраховка за морски рискове (аналог на "Гражданска отговорност" на автомобилите) ще плащат собствениците на всички търговски кораби с бруто тонаж 300 и повече тона, плаващи под български флаг. Промяната е заложена в проектозакона за изменение и допълнение на Кодекса за търговското корабоплаване (КТК), обнародван за обсъждане в сайта на транспортното министерство. Задължението произтича от Директива 2009/20 на ЕС, която сме длъжни да въведем, обясни шефът на ИА "Морска администрация" (ИАМА) капитан далечно плаване Сергей Църнаклийски.

Досега полицата P&I (Protection & Indemnity) беше само пожелателна, обясни той. Въпреки това повечето корабособственици сключваха такава, но някой можеше законно и да си я спести, коментира още Църнаклийски. Полицата ще покрива рискове като нараняване на екипаж, щети при сблъсък на кораба, разлив, замърсяване на акватория и др.

Удрят с нова такса “камион” в Европа
в. Стандарт

Допълнителна такса ще въведе Брюксел за камиони, които ползват европейските пътища. Тя ще засяга количеството вредни вещества, които тежкотоварните автомобили изхвърлят в атмосферата, както и шума, който вдигат. Различна ще е цената и според часа в денонощието, през който се ползва шосето. Така в пиковите часове ще бъде облекчен трафикът, защото именно тогава на водачите на тежкотоварните автомобили придвижването ще излиза най-скъпо. Идеята е допълнителните приходи, които ще генерират промените за националните бюджети, да се използват за изграждане на големи инфраструктурни проекти, става ясно от коментари на Еврокомисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още