IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е на трето място по ръст на производствените цени в ЕС за април

Повишението е 10,7 на сто, като сме изпреварени само от Великобритания и Холандия

17:52 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
България е на трето място по ръст на производствените цени в ЕС за април

Темпът на производствената инфлация в Европейския съюз за април възлиза на 7,8 на сто на годишна база, показват публикуваните днес от Евростат данни. Спрямо март увеличението на производствените цени възлиза на 1 на сто.

България се нарежда на трето място по ръст на производствените цени през април. Спрямо същия месец на миналата година увеличението у нас е 10,7 на сто. Преди нас се нареждат единствено Великобритания (13,1 на сто) и Холандия (11,7 на сто).

На обратния полюс са Словакия, където производствената инфлация е 3,1 на сто, докато в Швеция и Малта увеличението е съответно 2,9 и 0,9 на сто.

За последните 12 месеца цените в енергийния сектор са нараснали с 15,4 на сто в Европейския съюз и с 13,3 на сто в еврозоната. При изключване на този сектор повишението за година е 4,4 на сто в еврозоната и 4,6 на сто в ЕС-27.

На ниво еврозона индексът на производствените цени се увеличава с 6,7 на сто, докато за месеца поскъпването е 0,9 на сто.

На месечна база най-голямо увеличение на индекса на производствените цени е отчетено в Латвия (4,6 на сто), Великобритания (1,8 на сто) и Холандия (1,4 на сто). Понижение от 0,5 на сто на месечна база пък е отчетено в Швеция.

Производствената инфлация за месец април в България е 0,6 на сто на месечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още