IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се вариант за ново изчисление на такса "смет"

До края на годината в София ще заработи информационната система за управлението на отпадъците, която ще дава точна информация за количествата отпадъци, които се генерират в различните райони, съобщиха от Столична община

16:12 | 06.06.11 г.
Обмисля се вариант за ново изчисление на такса "смет"

Общата информационната система за управлението на отпадъците в София, която се очаква да заработи до края на годината, може да послужи като основа за един от вариантите за бъдещо определяне на таксата "смет". Това каза  Мария Бояджийска, зам.-кмет на Столична община по направление „Зелена система, екология и земеползване“, цитирана от БТА.

Единият от вариантите, по който работи външният консултант, определен от Европейската инвестиционна банка и Европейската комисия, е чрез системата да се наблюдава генерираното количество отпадъци по райони, поясни Бояджийска.

Приоритетна цел на общината е да се работи по намаляването на количеството генерирани битови отпадъци, като се работи за разделното им събиране, поясни още зам. кметът. Целта е до 2014 г. да намалее количество битови отпадъци в София до 360 хиляди тона, като основните цели са 7% от сметта да се рециклира, а до 50 на сто - да се използва за изработването на горивни блокчета.

В момента най-много е количеството депониран отпадък от централните части на града, както и от жилищните комплекси. По последни данни хранителните отпадъци заемат 31% от общата маса.

Индикативната стойност на общата информационна система за управление на отпадъците в София ще е около 200 хил. лева. Системата ще следи за движението на сметосъбиращата и почистващата техника, както и за количеството извозен отпадък.

Достъп до системата ще има не само Столичната община и Столичният инспекторат, но и гражданите, които могат да получават частична информация, обясни директорът на дирекция "Управление на отпадъците" на Столичната община Петър Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още