IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът се обяви против вдигането на минималната работна заплата

Представители на работодателските организации смятат, че увеличението на праговете трябва да стане в началото на 2012 г.

12:37 | 06.06.11 г. 4
Бизнесът се обяви против вдигането на минималната работна заплата

Актуализацията на минималната работна заплата трябва да стане от 1 януари 2012 г. и след подробна оценка на въздействието й върху икономиката. Това обявиха в официално съобщение от Българската стопанска камара (БСК) по повод обявеното вчера от министър-председателя Бойко Борисов намерение за увеличение на минималната работна заплата от 240 на 270 лв.

От БСК смятат, че основният ориентир за актуализация на минималната заплата трябва да се съотнесе към средната работна заплата и да не надвишава 40% от средното заплащане, достигнато към 31 юни 2011 г. В страните от ЕС този дял не надхвърля 35-38%. Държавите, които се се отклонили от тези съотношения, в момента са изправени пред огромни фискални дългове, бюджетни дефицити и структурни проблеми в социалната и икономическа сфера, обосновават се от камарата.

От работодателската организация припомнят, на секторно и фирмено ниво минималните прагове могат да бъдат изменяни през цялата година на основата на колективното трудово договаряне.

Против вдигането на минималната работна заплата са и от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), които смятат, че това ще доведе до натрупване на нови тежести за бизнеса.

Работодателите отбелязват, че бюджетът за 2011 г. е приет с макрорамка, в която са заложени 240 лева минимална заплата, а чрез нивата на осигурителните прагове има увеличение на заплатите в светлата част на икономиката. При промяна на заплатата от 240 на 270 лв. бюджетът трябва да отдели допълнително 7 001 880 лв. за заплати в държавния сектор плюс 1 263 839 лв. за осигуровки. Така общата тежест ще достигне 8 265 719 лв.

Тези разходи за частния сектор са значително повече, поясняват от стопанската камара. Според изчисленията им 36 904 950 лв. са разходите за заплати плюс 6 661 343 лв. за осигуровки или общо 43 566 293 лв. Изчисленията са направени само за хората, осигуряващи се на 240 лв.

Официалната си позиция по този проблем Българската стопанска камара ще представи след обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество и след като се запознаят с аргументите на правителството за предлаганото увеличение. Работодателите държат да се информират и за прогнозите за приходната част на бюджета и разчетите за бюджетните разходи във връзка с това увеличение, включително разходите, вследствие индексирането на всички плащания, обвързани с нивото на минималната заплата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
Проблема е че не искат да плащат, а само да цицат! Според мен е малко увеличението , но и това е нещо справка -/РЕАЛНАТА ИНФЛАЦИЯ за две години/. Всъщност те / "Работодателите"/ ,си го знаеха че ще се случи и с воплите си на практика оневиняват Борисов за малкото повишение. Така му оставят вратичка да каже: " ето аз се преборих за вас със съпротивата на "бизнеса" " И вълка сит и агнето цяло. Пак са "на далавера" мушмуроците от "бизнеса"!:)))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
bkbelchev
преди 13 години
Не виждам къде е проблема, не познавам хора, които работят за по-малко от 400лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
SEBULBA
преди 13 години
Не може, изборите са преди това ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
hellwitch
преди 13 години
Да по-добре да е от 2012. Тези летни месеци не са най-доброто време за промяна. Още повече, че така ще има време за адаптация на фирмите и бюджета към новия размер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още