IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Industry Watch: Изтегляне на стимулите в Европа може да върне България в рецесия

Задават се избори, които ще увеличат натиска за повече текущи разходи, предупреждават от организацията

17:38 | 05.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Industry Watch: Изтегляне на стимулите в Европа може да върне България в рецесия

Свиване на фискалните стимули може да върне обратно в рецесия европейската индустрия, а оттам би се свило търсенето за българските износители. Това е един от изводите в извънреден доклад на консултантската компания Industry Watch за макро рисковете в Европа и България до 2012 г. "Устойчиво възстановяване или нова криза?".

Изводите са посочени в съобщение на компанията до медиите."ЕС е основният търговски партньор на България и затова българската индустрия следва развитието на пазара в Европа, съобщава Dnes.bg.

Сега най-важният въпрос е дали Европа върви по-стабилен път на възстановяване или предстои нова рецесия, т.нар. второ дъно на кризата в ЕС, както и в САЩ", пише в доклада.

Според Industry Watch инвестициите и кредитът към частния сектор продължават да стагнират в Европа. Освен това правителствата от ЕС са добавили над 2 трилиона евро към държавния дълг под формата на директни субсидии за банки и финансови стимули.

Свиване на фискалните стимули може да върне обратно в рецесия европейската индустрия, а оттам би се свило търсенето за българските износители, е друг от изводите на организацията.

"В случай на продължение и географско разрастване на дълговата криза в Европа ще има нови сътресения във финансовия сектор. Ако това се случи, апетитът на чуждестранните индивидуални и институционални инвеститори към инвестиции в Източна Европа ще намалее", се посочва в доклада.

В него се отбелязва, че в България подобрението на бюджетната позиция е знак за възможна стабилизация на фискалната политика и ограничаване на политическия риск, като и риска от потенциална промяна на паричния режим.

"Все пак трябва да се има предвид, че правителството е твърде зависимо от инфлационната динамика (която е извън неговия контрол), за да осигури изпълнение на приходите си, посочват от Industry Watch.

Според консултантската компания до момента правителството реже основно капиталови разходи, но това е възможно да не е достатъчно, за да се постигне бюджетен баланс.

"Задават се избори, които ще увеличат натиска за повече текущи разходи, пише още в доклада. Затова от Industry Watch все още не изключват сценарий на задълбочаване на дефицита и оттам на стопяване на фискалния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 13 години
И да има стимули, те са временни.Не е възможно "устойчиво възстановяване" при запазване на държавна финансова "Грешка на Джон Лоу".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още