IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предварителните данни за БВП през първото тримесечие на фокус през седмицата

Износът и вносът за април са другият акцент, през седмицата ще се проведат близо 30 общи събрания на акционерите на публични компании

08:03 | 06.06.11 г.
Предварителните данни за БВП през първото тримесечие на фокус през седмицата

За понеделник (6 юни 2011 г.) са насрочени общи събрания на А.В. Билдингс АД, Република холдинг АД и Армейски холдинг АД. За седмицата са насрочени близо 30 общи събрания на акционерите, включително на Инвестор.БГ АД в сряда, на Доверие обединен холдинг в четвъртък и на КРЗ Одесос в събота. Пълният списък можете да видите тук.

Във вторник (7 юли) НСИ ще обяви индексите на продажбите в промишлеността, строителството и търговията през април 2011 г.

В този ден БНБ ще обяви дългосрочен лихвен процент за оценка на степента на конвергенция към май 2011 г.

За сряда (8 юни) са насрочени общите събрания на акционерите на Инвестор.БГ АД, Завод за хартия Белово и Фаворит холд.

В четвъртък (9 юни) НСИ ще публикува поредица от данни. Може би най-голям интерес ще представляват предварителните данни за БВП през първото тримесечие на 2011 г.

Според експресните оценки на БВП за първото тримесечие той се повишава с 2,5% на годишна база, но от експресните оценки не стана ясно дали базовото първо тримесечие на 2011 г. е ревизирано надолу. Именно подобен ход би улеснил ръста.

При обявяването на данните за 2010 г. НСИ обяви ръст от 0,2%, но истината беше спад с 0,3%, тъй като НСИ е намалил БВП за 2009 г. с 0,5 процентни пункта спрямо предварително обявеното. Това означава, че е била сменена базата за сравнение.

При обявяване на експресните оценки за първото тримесечие на 2011 г. НСИ намали базата за четвъртото тримесечие на 2010 г. с 1,2% и това донесе ръст от 0,4% на тримесечна база, вместо спад с 0,8%.

Подобен статистически прийом използва и съседна Гърция, която обяви ръст от 0,8% на тримесечна база, ревизирайки обаче резултатът за четвъртото тримесечие на 2010 г. с 1,4% до спад с 2,4%.

Също в четвъртък НСИ ще обяви данните за вноса и износа през април 2011 г., както и производителността на труда, заетоста и отработените човекочасове през първото тримесечие на 2011 г.

В петък (10 юни) НСИ ще информира за състоянието на жилищния фонд през 2010 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още