IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 юни

09:16 | 04.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 4 юни

Правосъдието крие защо се срина Търговският регистър

в. Сега

Министерството на правосъдието и вчера гузно замълча защо се срина електронният Търговски регистър, който за пореден ден остана недостъпен. На сайта на Агенцията по вписванията (АВ) продължи да виси "новината" от 31 май, че регистърът е претоварен.

От ведомството изтичат нелогични и дори противоречиви обяснения за проблема до момента. Според експерти от регистъра капацитетът на сървъра му е едва за 450 потребители едновременно и блокирането е резултат на влизане на много потребители едновременно. Чиновниците допускат, че банките точат информация, за да правят своя база данни и това е в основата на краха. Което очевидно се прави заради предвиденото засекретяване на регистъра. Но дори и да се трупат досиета от някого, това едва ли е започнало точно на 29 май, когато блокира регистъра.

Нови реактори в Козлодуй може да предредят АЕЦ "Белене"

в. Сега

Ако се вземе решение, VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" могат да бъдат построени за 7-8 години, съобщи вчера Георги Игнатов, началник управление "Организация на международни мисии" в централата на енергиен форум във Варна. Това е оптимистичен вариант, уточни Игнатов. Ако се случи, новите атомни блокове в Козлодуй може да изпреварят АЕЦ "Белене", над която продължава да тегне мъгла.

Правителството трябва да реши да има ли още ядрени реактори на площадката в Козлодуй. Предимството е, че тук има готова инфраструктура. Малките блокове от I до IV вече бяха затворени и изключени от елмрежата и на тяхно място могат да бъдат присъединени до 2000 мегавата нови реактори, без да се градят нови електропроводи като за АЕЦ "Белене".

И България ще търси компенсации заради испанските краставици

в. Новинар

България ще поиска компенсация заради скандала с испанските краставици, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му българското правителство ще настоява заедно с останалите членки на Европейския съюз (ЕС) да се компенсират загубите на производителите на краставици. 

Все още не е ясно какви са загубите за българските производители, но Испания губи по 200 милиона евро на седмица. Всеобщият спад в търсенето и потреблението на краставици води до загуби във всички страни от общността, обясни министърът.

Червените скочиха срещу Бойко за “Булгартабак”

в. Стандарт

Продажбата на "Булгартабак" отново разбуни духовете в парламента. Премиерът Бойко Борисов обясни пред депутатите, че сделката за холдинга е в ресора само и единствено на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. 

Малко по-късно социалистите Румен Овчаров и Корнелия Нинова раздадоха на медиите доклад от изпълнителния директор на АПСК Емил Караниколов до председателя на Надзорния съвет на агенцията Юлия Ненкова. В него е описана работна среща при премиера Борисов с участието на консултанта по приватизацията "Ситигруп". Сделката е договорена от министър-председателя, заяви Корнелия Нинова. Червеното острие допълни, че предвижданата цена от 100 милиона евро за продажбата на холдинга е нищожна.

Борсата ни най-печеливша

в. Стандарт

Борсата ни се нареди на челното място сред водещите пазари в света с възвръщаемодст от 19%. Това показва месечният бюлетин на "ИП Бул Тренд Брокеридж". Със същия успех обаче не може да се похвали пътностроителната компания "Мостстрой". Пазарът оцени доскорошния лидер в бранша на 1,5 млн. лв., при все че капиталът на компанията е отрицателен и тя е на минус 15 млн. лв. Дружеството е в процедура по несъстоятелност, а акциите му се търгуват за 0,275 лв. всяка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още