IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да даде на „Южен поток“ статут на обект от национално значеие

Споразумението за създаване на политически комитет по реализирането на проекта за газопровода "Набуко" може да бъде подписано на 8 юни

14:07 | 03.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
България може да даде на „Южен поток“ статут на обект от национално значеие

България се надява да придаде на проекта за газопровода "Южен поток" статут на проект от национално значение, каза българският министър на външните работи Николай Младенов при официалното си посещение в Москва. "Буквално преди няколко дни приключиха предварителните разрешителни процедури по изследването на българската част на дъното на Черно море, откъдето ще мине "Южен поток", посочи българският външен министър, съобщи БНР.

"Наред с това трябва да бъде направена финансова оценка как българската инфраструктура ще бъде включена в този проект. Надяваме се, че това ще може да придаде на "Южен поток" статут на проект от национално значение", отбеляза Младенов.

По принцип, статутът на обект от национално значение дава значителни административни облекчения на получилия го проект.

Споразумението за създаване на политически комитет по реализирането на проекта за газопровода "Набуко" може да бъде подписано на 8 юни, съобщи днес българският външен министър. По думите му идната сряда „се очаква да бъде подписано споразумение за създаване на политически комитет по изпълнението на "Набуко".

Младенов припомни, че енергийната стратегия на България предвижда диверсификация на пътищата за доставки на енергоносители и на източниците за получаване на природен газ. "Вторият въпрос частично се покрива с изпълнението на "Набуко", допълни Младенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още