IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса дала по-малко пари за болнична помощ през първото тримесечие

Ще се направи независим одит на договора за информационна система на касата

13:11 | 03.06.11 г.
Здравната каса дала по-малко пари за болнична помощ през първото тримесечие

Здравната каса е изразходвала за болнична помощ с около 20 млн. лв. по-малко през първото тримесечие на годината в сравнение със същото тримесечие на миналата година. За периода януари – март 2011 г. разходът е бил 275 021 253 лв., каза Нели Нешева, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи БТА.

Има и 7 на сто намаление на хоспитализациите, което се отчита за първи път в последните пет години. Пациентите трябва да се приемат в болница и да се лекуват, когато това е необходимо и когато пациентът е реален, допълни Нешева.

Според нея в системата цари спокойствие и се осигурява достъп на всички до лечебните заведения. Нешева допълни, че методиката на НЗОК болниците да менажират средствата, които получават от касата, се е оказала положителна и дава резултати. Чрез прогнозните бюджети управителите на лечебните заведения са направили и икономии. Много от болничните директори са успели да изплатят част от задълженията на болниците и да увеличат работната заплата на най-тежкия сектор - медицинските сестри, каза Нешева.

Гарантирам, че до края на годината болниците ще работят със същото темпо и парите ще стигнат, обеща Нели Нешева.
Стана ясно също така, че ще бъде направен независим одит на изпълнението на договора за интегрираната информационна система на Здравната каса. Това каза Гергана Ненчовска, директор на "Информационни и комуникационни технологии" към НЗОК.

От извършен вътрешен одит и от различни документи се доказва, че формално системата е доставена, инсталирана, тествана и приета от НЗОК, но има несъответствия между документалното отразяване на изпълнението на договора и  фактическото състояние по изпълнението му.

Договорът за въвеждане на системата беше подписан между Министерството на здравеопазването (МЗ) и консорциум "БУЛЛ и партньори", като за начало на договора е прието 1 ноември 2006 г. Информационната система е приета на 30 септември 2008 г., като от тази дата започва да тече гаранционният срок на системата - 36 месеца. Цената на договора е 4 198 569 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още