IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализът на HSBC не изключва преразглеждане на клаузи в договора за АЕЦ Белене

При установяване на небанкируемост на проекта, може да се наложи ревизия на договора, е заявила българската страна

20:13 | 02.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Анализът на HSBC не изключва преразглеждане на клаузи в договора за АЕЦ Белене

Анализът на банката HSBC, избрана от БЕХ за консултант по проекта за АЕЦ "Белене", не изключва възможността за преразглеждане на клаузи от проекта на Договора за проектиране, доставка и изграждане на централата с оглед на уреждането на отношенията между страните в зависимост от избрания модел на определяне на цената и на рисковете, които произтичат за тях.

Това се посочва в съобщение на пресцентъра на НЕК във връзка с изявление от днес на Генадий Тепкян - вицепрезидент на "Атомстройекспорт" и ръководител на руската страна за проекта "Белене".

В момента се анализират двата предложени засега модела за определяне на цената на проекта, посочват от НЕК. Първото предложение е за твърда цена, а второто е за базова цена плюс ескалация. Разбираемо тези анализи отнемат време, тъй като изборът на конкретен модел е пряко свързан с поемането и разпределянето на риска от реализирането на проекта между НЕК ЕАД и "Атомстройекспорт".

При установяване на небанкируемост на проекта, може да се наложи ревизия на договора, е заявила българската страна в хода на приключилия през тази седмица кръг от преговори. "Атомстройекспорт" не може да очаква предложение за нов договор от HSBC, посочват още от НЕК.

Банката не е в позиция да прави подобно предложение на руската страна, тъй като участва в
качеството си на консултант на българската страна. България, като член на ЕС, е длъжна да се съобразява с всички изисквания и договорености на съюза, независимо от условията на трети страни, се посочва в съобщението.

Въпросът за цената е ясно коментиран от българската страна, включително в лицето на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. По този параметър няма доближаване на двете позиции на този етап. Именно кое, с колко и за какъв период се оскъпява, е предмет на настоящите преговори между страните, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още