IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започнали са стрес тестовете в АЕЦ "Козлодуй"

С писмо до „Росатом“, изпратено вчера от българското министерство на икономиката, се предлагат четири условия за преговорите по изграждането на централата в Белене

11:31 | 02.06.11 г.
Започнали са стрес тестовете в АЕЦ "Козлодуй"

От вчера започнаха стрес тестовете за безопасност на АЕЦ "Козлодуй", разписани като изискване от Европейската комисия към всички ядрени централи в държавите от общността, предаде БТА.

Въпреки че засега Еврокомисията не задължава България да извърши предварителни технически проверки за атомната централа в Белене, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е насрочила подобни проверки, съобщи председателят на АЯР Сергей Цочев при откриване на международна конференция във Варна.

Българската агенция е задължила Националната електрическа компания да направи самостоятелен анализ за безопасността на ядрената централа в Белене, посочи още Цочев.

В същото време министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обясни в интервю за „Нова телевизия“, че в преговорите си с руската компания „Росатом“ ще фокусират вниманието си към четири основни елемента, един от които е включването на стрес тестовете в техническия проект на бъдещата централа.

В преговорите с руската страна ще се постави и възможност за евентуално привличане на външен инвеститор по изпълнение на проекта. "Основна част е въвеждането на нов финансов модел, който да включи осъвременено пазарно изследване и начин за определяне на цената на тока от бъдещата централа", обясни още министър Трайков.

Не на последно място българската страна ще поиска от „Росатом“ да представят начина, по който ще финансират изграждането на АЕЦ „Белене“.

Българската страна е представила новите си четири изисквания за преговори в писмо, изпратено вчера до ръководството на „Росатом“. До края на месеца трябва да стане ясно дали руската компания ще приеме новите предложения за преговори по договора за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още