IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 юни

07:42 | 02.06.11 г. 1
Преглед на печата за 2 юни

Все повече лоши дългове, все по-трудно събираеми
в. Дневник

Лошите дългове на фирми и граждани се увеличават, а събираемостта им става все по-трудна. Вече се появяват и "професионални длъжници", чиято цел е да вземат колкото се може повече кредити или стоки с ясната идея, че няма да ги изплащат. Това показа проучване на "Дневник" сред т.нар. колекторски компании, които са специализирани в събиране на проблемни задължения.

Основната причина е кризата - свитите доходи на физическите лица правят все по-трудно покриването на дълговете им. При компаниите пък ключова е междуфирмената задлъжнялост, която води до забавяне на плащанията по цялата верига - контрагенти и банкови кредити.

Експертизи бавят разследването за злоупотреби около АЕЦ "Белене"
в. Дневник

Прокуратурата още не е приключила разследването за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене", въпреки че работи по случая от края на март 2010 г. До образуване на дело все още не се е стигнало, тъй като се чакат финансово-счетоводни експертизи.

Това се разбра от съобщение на обвинението, изпратено няколко часа след като коалицията "Не на Белене" публикува одитен доклад, поръчан от Българския енергиен холдинг (БЕХ), който установява липсата на 117 млн. евро по проекта. Разследването не приключвало заради все още неизготвени счетоводно-финансови експертизи.

Преди това главният прокурор Борис Велчев припомни, че разследвания по доклада на бившия заместник-председател на БЕХ Тенчо Попов за нарушения в Националната електрическа компания (НЕК) се водят от миналата година.

Етикетите "еко" и "био" са главно търговски трик
в. Сега

"Интертек-Муди", една от трите големи световни компании, занимаващи се с тестове, сертифициране, инспекции, одит, започва да работи в България с фокус върху качеството на храните и борба с фалшивите сертификати. Това обяви Иван Савов, регионален директор за Централна и Източна Европа, Турция, Русия, Кавказ и Централна Азия.

Етикетите "еко" и "био" са търговски трик - създават добър имидж, но за потребителите нямат особена стойност, твърди регионалният директор на "Интертек-Муди". Според него всяка страна си има собствени стандарти и правила за проверка на "органични" продукти, които са доста различни и със съмнителна надеждност. А сега в България тъкмо започват да се дават евросубсидии за милиони за еко храни.

Пред провал е договорът на МО за новите хеликоптери
в. Сега

Министерството на отбраната е на път да загуби битката с френската компания "Юрокоптер" за доставка на новите транспортни хеликоптери на армията.

По договор МО купи 18 машини, като 12 вече са в България и те са от типа "Кугар". Поради финансови причини от военното ведомство пожелаха да откажат три от шестте хеликоптера "Пантер" за нуждите на военноморските сили (ВМС). В началото на годината от МО обявиха, че е постигнато отлагане на предварителното плащане на 60 процента от стойността на три вертолета на банка "Сосиете Женерал" с една година и започна преговори. Договорът е сключен през 2005 г. за 358 млн. евро. МО има договор и с френската банка за гаранционен депозит от 60% по проекта.

Дянков пусна бонусите
в. Стандарт

Финансист №1 Симеон Дянков благослови бонусите за чиновници заради кризата. Те обаче ще се дават само там, където са направени съкращения. Така вицепремиерът каза "да" на предложението от преди ден на социалния шеф Тотю Младенов да се дадат премии във ведомствата, където има спестени пари от фонд "Работна заплата". Идеята е с парите да се компенсират скокът на цените на храните и горивата.

Всяко министерство само решава в рамките на отпуснатия му бюджет дали да има бонуси за чиновниците, коментираха от финансовото министерство. Хората на Дянков припомниха, че съкращенията освобождават повече ресурс за вдигане на заплати и раздаване на бонуси.

Гаф с търговския регистър блокира работата на бизнеса
в. Новинар

Срив в системата на Търговския регистър блокира бизнеса у нас. Проверка на „Новинар” установи, че от два дни той не функционира. Регистърът е под надзора на Агенцията по вписванията към правосъдното министерство. Вписването в него е задължително за всички търговци, развиващи дейност на българска територия. В регистъра се отразява всяка промяна в статута на дадена фирма, капиталът й, промените в управлението на предприятието, както и оборота. Поради срива на системата, бизнесът реално не може да функционира нормално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
gelkata15
преди 13 години
Браво на Дянков...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още