IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завърши предсрочно плановият ремонт на пети блок на АЕЦ Козлодуй

Реакторът на блока е презареден със свежо ядрено гориво и вече е включен в паралел с електроенергийната система на страната

17:04 | 31.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Завърши предсрочно плановият ремонт на пети блок на АЕЦ Козлодуй

На 30 май 2011 г. завърши плановият годишен ремонт на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобщиха от атомната централа. Блокът е включен в паралел с електроенергийната система на страната в 20 ч и 39 мин вчера, след извършена проверка и издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Ремонтът на пети реактор е завършен предсрочно за рекордните 37 дни, вместо за предварително планираните 45. „Тези осем дни повече работа на реактора означават 12 млн. лева повече за българската енергетика. Поздравявам колегите от АЕЦ „Козлодуй” за добре свършената работа”, каза по този повод министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В рамките на ремонта, започнал на 24 април, успешно бяха изпълнени планираните ремонтни дейности, модернизации и профилактика на оборудването. Реакторът на блока е презареден със свежо ядрено гориво.

Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” работи със 100% натоварване на мощността в съответствие със съгласувания с “Електроенергиен системен оператор” (ЕСО) ЕАД график за работа на блоковете на атомната електроцентрала.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още