IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпоследно, токът ще поскъпне с до 2% от юли

По всяка вероятност ще има поскъпване и на топлоенергията

15:08 | 31.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Предпоследно, токът ще поскъпне с до 2% от юли

От 1 юли електроенергията както за бита, така и за бизнеса (за малките фирми, защото големите купуват от свободния пазар) в цялата страна ще поскъпне с до 2%, съобщи след днешното открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) нейният председател Ангел Семерджиев. На заседанието беше обсъдено предварителното решение на комисията за промяна на цените на тока за следващата една година, (считано от 1 юли), като окончателното си решение регулаторът ще вземе в края на юни. По думите на Семерджиев средното увеличение на цената на тока (като се има предвид, че нощната тарифа е по-ниска от дневната) ще бъде с 1,5%.

Още в края на февруари трите електроразпределителни предприятия в страната (ЕРП) подадоха до регулатора предложенията си за цените на тока от средата на годината. ЧЕЗ България, снабдяваща с електроенергия София и Северозападна България, предложи увеличение на цената на тока за периода от 1 юли 2011 г. до 1 юли 2012 г. средно с 13,12% (за бизнеса и битовите потребители). Предложението за увеличение на тока за бита беше с приблизително 17,5%. От ЕВН България, снабдяваща с електроенергия Пловдив и Югоизточна България, предложиха повишение на цените на електроенергията с 5% за бита и бизнеса. Е.ОН България (Варна и Североизточна България) през февруари предложи средно увеличение с близо 14%, като за битовите потребители то беше по-ниско.

През април председателят на ДКЕВР заяви, че повишението на цената на електроенергията ще бъде с до 1%. През май той коментира, че повишението ще е с около 1,5%. В предварителното решение (но не окончателно) на ДКЕВР се предвижда увеличение на цената при трите ЕРП-та с между 1,3% и 1,7%.

По време на днешното заседание на държавната комисия от ръководството и на трите ЕРП-та коментираха, че биха искали по-голямо увеличение на цените (без да го уточнят по време на заседанието), за да имат повече средства за инвестиции. Не беше засегнат обаче въпросът за неизпълнението в една или друга степен на инвестиционните програми на дружествата досега. Също не се коментира и защо дружествата не използват заемни средства за инвестиции, което правят повечето фирми, а в случая е заложено и в приватизационните договори на ЕРП-та.

Семерджиев отбеляза, от своя страна, че е „оптимист, че може да се постигне плавно увеличение на цените на тока сега и през следващата година“.

На днешното заседание на ДКЕВР бяха обсъдени и предложенията за промяна на цените на топлоенергията от 1 юли, които за различните топлофикации в страната са различни. Предложенията варират от запазване на цената до увеличението й с до 10%.

Представители на гражданската организация „Днес“ обаче заявиха, че при настоящото обедняване на населението и вдигането на цените на хранителните стоки дори и минимално увеличение на цената на електроенергията и топлоенергията би натоварили допълнително населението. От организацията заявиха, че ако има такова, ще организират протести в страната. От гражданската организация посочиха, че са получили около 17 хил. оплаквания на граждани от „произвола“ на монополите и най-вече от ЕРП-та и топлофикациите, за които мнението на гражданите е „крайно негативно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още