IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Утре стартират 45-дневни тестове на електронната гражданска отговорност

През този период ще продължат да се издават полици и по-стария начин, а именно с последващо отчитане

13:07 | 31.05.11 г.
Утре стартират 45-дневни тестове на електронната гражданска отговорност

От утре, 1 юни, стартира издаването на електронна полица по застраховка гражданска отговорност на МПС, съобщиха от КФН.

Есенцията на електронната полица е, че номерът по нея ще се издава автоматично от софтуер към Гаранционния фонд, тоест още в момента на издаване тя ще бъде отчитана. Още в момента на издаването Гаранционният фонд ще знае и всички реквизити по полицата, включително данни за собственика, автомобила и цената на полицата.

Сегашните полици по гражданска отговорност на МПС се отчитат в застрахователните компании със закъснение, като най-честата практика е отчитане в рамките на деня, като след това застрахователите се отчитат в КФН.

С новата система информацията директно постъпва в Гаранционния фонд (който плаща на пострадалите при произшествия с виновно МПС без гражданска отговорност). Гаранционният фонд автоматично дава информацията на застрахователите, КФН и МВР.

Не е необходим отлагателен период, заяви заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев. Решено е да има период, в който се тества системата, като е решено той да е 45 дни, за да се осигури възможност  всички  служители на застрахователните компании, на брокерите и застрахователните агенти да се включат в системата, както и да се обучат да работят с нея.

От 18 юли 2011 г. всички, които предлагат полици по Гражданска отговорност ще трябва да имат готовност да ги издават само чрез системата. С електронните полици ще се прекрати лошата практиката на отчитане на полиците с голямо забавяне, както и за сключване на полици със задна дата.

Електронната полица ще даде възможност да се засили и контролът по отношение наличността на Гражданска отговорност, тъй като всяка полица от момента на издаването й ще се отчита в системата в реално време.

Друго предимство за потребителите, което ще създаде действащата информационна система, е възможността за изграждане на системата бонус-малус. В нея ще бъдат заложени критерии, които ще влияят на цената на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача при движение по пътищата и причинените щети.

Системата ще позволи да се намали и времето за издаване на полицата, тъй като данните за МПС и собственика, веднъж въведени, само ще се актуализират при всяко подновяване на полицата. Така ще се минимизира и възможността за допускане на грешки при въвеждане на данните.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още