IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 май

07:10 | 30.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 май

10 висши училища са претъпкани със студенти
в. Сега

Около 10 висши училища в страната обучават студенти над разрешения им брой, установи проверка на "Сега" в регистрите на МОМН и Националната агенция по оценяване и акредитация. Това означава, че, от една страна, качеството на обучение в тези университети се влошава, а от друга, че университетите и колежите, които не спазват определения им капацитет, реализират чиста печалба от таксите на студентите.

Проблемът с надвишения брой студенти е от години, но държавата все още не е намерила законовите механизми да се справи с него. И ако хазната не плаща издръжка на държавните университети и колежи за приетите в повече студенти, за частните вузове, някои от които от години обучават над възможностите си, няма ефективни лостове за въздействие. Сред "нарушителите" са както частни, така и държавни университети.

„Дръзки” се връща от Либия заради безпаричие
в. Сега

На 5 юни българската фрегата "Дръзки" ще се завърне от мисията в Либия. Това съобщи министърът на отбраната Аньо Ангелов по време на пролетната парламентарна асамблея на НАТО, която се провежда във Варна. Причината е, че България няма средства за удължаване на престоя. "Разходите не бяха предварително планирани", заяви Ангелов. "Дръзки" отплава на 27 април и се включи в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Джамахирията.

Жесток контрол за диворастящите гъби
в. Стандарт

През това лято ще има невиждан контрол на диворастящите гъби набрани в България и подготвени за износ в чужбина. Това каза специално за "Стандарт" земеделският министър Мирослав Найденов. Той припомни, че мярката се налага заради засечени по-високи нива на радиация наскоро в гъбите във Великобритания.

Хора от бранша вече се тревожат, че бизнесът има може да замре заради радиационната истерия. Освен това през миналите години на европейските пазари бяха засечени замърсени количества диви гъби, главно от Централна България.

Нинова скочи срещу продажбата на "Булгартабак"
в. Стандарт

Депутатката от БСП Корнелия Нинова остро критикува в Благоевград начина по който ще се приватизира "Булгартабак Холдинг". Според нея, дружеството ще се продаде на много ниска цена и ще загуби държавата. Не са гарантирали сериозни инвестиции в бъдеще, а тютюнопроизводителите са подлъгвани, че имат гарантиран пазар без да знаят на каква цена ще им се изкупува реколтата.

Според Нинова условията към инвеститора били да преработва 12 хиляди тона тютюн годишно и да произвежгда 35 милиарда къса цигари, а големите чужди фирми не отговаряли на критерия. "Световните компании в тази сфера се занимават основно с производство на цигари, а не с преработка, така че те отпадат моментално от надпреварата.

Връщаме си загубените пазари на храни
в. Новинар

Страната ни може да извлече полза от епидемията от хранителни отравяния в Европа със заразените краставици от Испания. За това намекна земеделският министър Мирослав Найденов в неделя в Пазарджик. Той заяви, че в условията на хранителна несигурност в целия свят България може да успее да си върне загубените пазари на стоки. Той подчерта, че експортът на хранителни продукти от страната се е увеличил с 41 на сто в сравнение с предходната година.

Найденов за пореден път потвърди, че у нас няма внос на краставици, заразени с Ешерихия коли. Земеделският министър заяви още, че България не може еднолично да реши да наложи вето за внос на опасните зеленчуци. Той добави, че такива мерки могат да се предприемат само на базата на решение на Европейската комисия.

Фискалният борд може да бъде разклатен от общините
в. Дневник

Предложенията на финансовия министър Симеон Дянков за фискален борд не гарантират бюджетна дисциплина в общините и така не се избягва опасността от финансова нестабилност. Това се вижда от поправките в Закона за устройството на държавния бюджет, внесени в парламента заедно с промени в конституцията на 26 май.

Промените в устройствения закон за бюджета предвиждат държавата да не преразпределя повече от 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) в рамките на всяка бюджетна година. Предлага се дефицитът да не надхвърля 2% от БВП по консолидираната фискална програма. Тоест таванът на разходите се отнася и за общините, плащанията по еврофондовете, както и вноската на България в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още