IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плевнелиев измести Бойко Борисов по рейтинг

Политикът, който се ползва с най-голямо доверие, е Кристалина Георгиева, повече от половината българи не вярват на премиера

16:32 | 26.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Росен Плевнелиев, Снимка: БТА</p>

Росен Плевнелиев, Снимка: БТА

Регионалният министър Росен Плевнелиев изпревари премиера Бойко Борисов по рейтинг. Това сочат данните на национално представително проучване на МБМД, проведено през май, съобщи социологът Мирослава Радева, предава Dnes.bg.

Плевнелиев е втори в Топ 10 на българските политици. Министърът има положителен рейтинг с 45% доверие и 43% недоверие. Първа в класацията по популярност е еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Премиерът остава трети и е с негативен рейтинг – той се ползва с доверието на 42% от българите, но 51 на сто не му вярват.

След него са вътрешният министър Цветан Цветанов, Меглена Кунева, президентът Георги Първанов, министърът на земеделието Мирослав Найденов, столичният кмет Йорданка Фандъкова и министрите Николай Младенов и Свилен Нейков.

Борисов обаче остава фаворит за президент и има най-широката твърда подкрепа сред избирателите, за да поеме поста на държавен глава.

24,4% от гласоподавателите със сигурност биха дали своя вот за него на изборите през октомври.

Втора е Меглена Кунева с 15,4%. Твърдата подкрепа за нея расте – с 6% от декември до сега, дори и без да е обявила кандидатурата си и да е започнала кампания, отбеляза Радева. Според нея обществото търси алтернатива на управлението на ГЕРБ, но хората не знаят къде да я намерят.

Като кандидат на БСП Стефан Данаилов би получил твърдата подкрепа на 12,2% от запитаните. Лидерът на социалистите Сергей Станишев е след него с 9,6 на сто, а след него изненадващо се нарежда лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов с 4%.

Кандидатът на Атака Волен Сидеров би взел 3,6% от гласовете. Социолозите отбелязаха изрично, че изследването е правено преди "изцепките" на партийния лидер пред джамията в София.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски би взел 2,7 на сто. Кандидатите на десницата са на дъното – Светослав Малинов на ДСБ получава едва 1,7%, а на СДС Румен Христов – 1,2%.

"Кандидатите на сините не са атрактивни за хората, те не са популярни и им липсва харизма, която да привлече широка подкрепа", коментира социологът Мирослава Радева. Ситуацията й напомняла на издигането на кандидатурата на Неделчо Беронов на последните президентски избори.

53% от запитаните в изследването чистосърдечно си признават, че вътрешните избори на СДС и ДСБ за издигане на общ кандидат на Синята коалиция за президентската надпревара изобщо не ги интересуват.

Ако Борисов и Кунева се изправят един срещу друг на втори тур на президентските избори, настоящият премиер печели убедително с 31,8% срещу 22,1% за бившия ни еврокомисар. Борисов би спечелил на балотаж и срещу ексминистъра на културата Стефан Данаилов.

Ако на втори тур обаче се явят Росен Плевнелиев и Кунева, резултатите им ще са почти еднакви – около 23%. Регионалният министър все пак би спечелил срещу Ламбо с 27,3% срещу 16,2%, ако битката на втори тур е между тях двамата.

Ако парламентарните избори бяха днес, управляващата партия ГЕРБ би получила 34,1% от гласовете. Коалиция за България е втора политическа сила с 14,5 на сто, ДПС е трета с 4,1 на сто, следвана от Синята коалиция с 3,6 на сто. Атака има 3,2%, а движение АБВ – 2,7%.

РЗС има едва 0,1% от гласовете. Мирослава Радева се оплака, че след като от агенцията оповестили данните от проучването, лидерът на партията Яне Янев се обадил в офиса на МБМД и директно им отправял заплахи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolay2468
преди 13 години
Как така ? Веднага да го уволнят.Той създава дискомфорт на лидера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още