IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 май

07:44 | 26.05.11 г.
Преглед на печата за 26 май

Български държавен стандарт: Една втора от поръчките са с нарушение

в. Дневник

И през 2010 г. близо 58% от обществените поръчки в страната са били с нарушения, показва проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция. През 2009 г. с нарушения са 61% от процедурите в държавния сектор, а година преди това – 53%.

Докладът е въз основа на констатациите от проверките на 34% от подадените сигнали, като останалите не са проверени от агенцията заради недостиг на инспектори. За цялата страна те са 110.

„Лукойл“ ще прави ток от вятър и слънце в България

в.Дневник

Руската компания „Лукойл“ ще изгражда вятърни и енергийни централи на територията на България и Румъния. Вчера във Виена е подписан договор между руската компания „Лукойл екоенерго“ и италианската ERG Renew за създаване на съвместно дружество LUKErg Renew.

Възможно е да се приемат отново европроекти за техника през есента

в. Дневник

До края на годината може да бъде отворен нов прием на проекти за селскостопанска техника по мярката за модернизиране на земеделските стопанства от програмата за селските райони. Това обяви зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова пред земеделската комисия в парламента.

Бюджетът по мярката беше изчерпан през миналата година, но има остатък от над 20 млн. евро, заради неусвояване на всички договорени средства.


София налива 2 млн. лв. във втора фирма за озеленяване

в. Сега

Пореден скандален пример как се управлява общинският бизнес ще даде днес Столична община. Въпреки съществуването на общинска фирма "Озеленяване" днес София ще си задели още 2.1 млн. лв. за ново предприятие със същите функции - "Паркове и градски градини".

То е създадено в края на миналата година с единствената задача да поддържа Борисовата градина и третата част от Южния парк. На всичкото отгоре в момента общината има договор с фирма, която извършва всички машинни дейности в двете градини.

Парите са необходими за купуване на техника - метачни машини, трактори, камиони, уреди за ръчно почистване и поливане на двата парка.

КНСБ иска да изхарчим фонда за фалирали фирми

в. Сега

Фонд за гарантиране вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателя да плаща заплати и в други случаи искат синдикатите. КНСБ проведе за целта среща с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ.Идеята на синдикатите е чрез законодателни промени да се отпуши възможността за разплащане с 200 млн. лв., които стоят във фонда за гарантиране на вземанията.

В момента от фонда се плащат дължими задължения към работниците само когато предприятието изпадне в несъстоятелност. КНСБ иска занапред той да плаща на всеки, който има забавени поне 3 заплати. Синдикатите проучвали полския и холандския опит и до месец щели да излязат с предложение пред ГЕРБ.

Проблем била неяснотата колко точно пари се дължат на работниците като неплатени възнаграждения. Според едни разчети те са 200 млн. лв., според други са 400 млн. лв., а според БСК са около 1.5 млрд. лв.

Митничар пред портата

в. Стандарт

Митничарите вече ще могат да влизат самостоятелно в обекти и апартаменти при съмнение за наличието на контрабандни стоки, без да са принудени да чакат идването на полицията. Най-вероятно до месец ще бъде прието връщането на дознателските функции на митничарите, научи "Стандарт".

Това ще им позволи да предприемат незабавни действия при борбата с контрабандните стоки, да събират доказателства, да влизат на огледи. В момента митничарите нямат това право и доста често са възпрепятствани да действат бързо, като се създават и предпоставки за унищожаване на доказателства, обясниха експерти.

Евтини чартъри връщат руснаците

в. Стандарт

Евтини чартъри от Русия и бившите съветски републики ще напълнят курортите ни това лято. Огромен ръст на издадените визи отчитат от външно министерство. Това обяви дипломат №1 Николай Младенов на заседание на кабинета.

Външният министър се похвали на стената си във Фейсбук по време на заседанието. Младенов съобщи още, че правителството ще отпусне 1,560 млн. лв. допълнително на ведомството му за гарантиране на по-добрата работа на консулските служби до края на туристическия сезон. Допълнителни чиновници ще бъдат изпратени в Русия, Украйна и Беларус.

Игнатов и Трайков ще следят работата на БАН

в. Новинар

Министрите Сергей Игнатов и Трайчо Трайков ще влязат в Съвета на настоятелите на Българската академия на науките (БАН). Това постанови Министерският съвет, след като със закон беше решено, че ще има подобен орган за контрол, чийто мандат е 4 години.

В кръга, който ще управлява научната общност, ще са и представители на бизнеса, университетите, самите учени и други лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още