IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България настоява за приоритет на европейското право в договорите за Южен поток

В момента договорът с Газпром ни забранява обявяването на свободните капацитети по транзитните газопроводи и това е в ущърб на страната, коментира министър Трайков

20:47 | 20.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
България настоява за приоритет на европейското право в договорите за Южен поток

Да бъде намерено решение на въпроса за задължителното обявяване на свободните капацитети по транзитните газопроводи (съобразно изискванията на Третия европейски енергиен либерализационен пакет) и същевременно е предмет на клаузи за конфиденциалност в двустранните договори с Газпром. Това поиска на среща с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщава икономическото ни министерство.

Двамата са разговаряли в Прага, където участваха в 6-ия Европейски форум за ядрена енергетика. В момента договорът с Газпром ни забранява обявяването на свободните капацитети, като разглежда тези данни като конфиденциална търговска информация. Затова сме поставени между чука и наковалнята - от една страна Eврокомисията ни заплашва
със съд, ако не обявяваме капацитетите, а Газпром ни заплашва със съд, ако го направим, казал Трайков, цитиран в съобщението.

С еврокомисарят Йотингер той обсъдил и въпроса за равнопоставено третиране на всички държави по проекта "Южен поток" в двустранните договори с Газпром, като предимство в тях да има европейското право. Темата ще бъде поставена пред руската страна идната седмица, когато руският министър на енергетиката Сергей Шматко ще представи пред ЕК в Брюксел актуалното състояние на проекта "Южен поток".

Обсъдена бе възможността за участие на представители на Европейската комисия в преговорите по газовите въпроси на държавите членки с трети страни, предложена от еврокомисар Йотингер.

Трайков и Йотингер разговаряли и за бъдещите тестове за устойчивост на ядрените инсталации в ЕС. България подкрепя позицията на Европейската комисия те да се отнасят и за съседните на съюза държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още