IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 май

07:31 | 20.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 20 май

Доган прогнозира провал за ГЕРБ и предсрочни избори
в. Сега

След двегодишно пълно мълчание лидерът на ДПС Ахмед Доган излезе отново на светло с прогнозата за предсрочни избори и оценка за управлението на ГЕРБ като пълен провал. Това стана при отбелязване на годишнина от майските събития през 1989 г. в Джебел, където де факто Доган откри кампанията си за предстоящия вот.

В присъщия си стил той обясни, че партията на Бойко Борисов ще загуби президентския вот наесен, което означава предсрочни избори през пролетта или лятото догодина. И не пропусна да допълни, че без гласовете на движението не може да бъде избран следващият държавен глава. Той бе категоричен, че ДПС ще има изисквания към бъдещия кандидат и посочи неутралното - да е с международен авторитет, но допълни, че е малко вероятно ГЕРБ да издигне подходящ човек.

"Съмнявам се и не вярвам ГЕРБ да намерят добра номинация, освен ако не издигнат мен", пошегува се Доган с уточнението, че не би приел офертата.

Цветанов оправда полицейско насилие с абсурдни аргументи
в. Сега

Вътрешният министър Цветан Цветанов за пореден път защити полицаи, упражнили безпричинно насилие по време на акция, и така на практика насърчи служителите на МВР да пренебрегват закона. Той дори сравни скандалното поведение на полицаите, арестували бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов, с действията на нюйоркската полиция при задържането на шефа на МВФ Доминик Строс-Кан.

"Поведението, което имаха и служителите от нюйоркската полиция при задържането на Строс-Кан, по никакъв начин не се различават от начина, по който се задържат българските престъпници", обясни министърът.

„Месарите” ощетили държавата с 8 млн. лв. ДДС
в. Новинар

Организирана престъпна група, ощетила държавния бюджет с почти 8 милиона лева, е разкрита от служители на ГДБОП по време на акция „Месарите”. Седмината участници в схемата, която е действала в рамките на две години, имали строго определени функции, съобщиха от МВР.

Те изградили дружества на три нива, чрез които избягвали плащането на реалните данъци. На първото ниво в схемата били четири фирми, играещи роля на „липсващ търговец” – това са фирми с рисков търговски и данъчен профил, чиито собственици и управители са лица с нисък социален статус, неграмотни или слабо образовани.

Републикански пътища стават обекти с национално значение
в. Стандарт

Кабинетът прие решение, с което обяви републикански пътища за обекти с национално значение, съобщи правителствената информационна служба. Целта е своевременното усвояване на евросредствата от оперативна програма "Транспорт"  и изграждането на пътища с важно стопанско и икономическо значение.

Това са републиканския път Кърджали – Подкова, както и участъци от пътищата Мездра – Ботевград и Видин – Монтана, които ще се изграждат със средства от оперативна програма "Транспорт". За национални обекти са обявени още обходите на Монтана, Враца, Габрово, както и пътят от летище Стара Загора до магистрала "Тракия". Те също са включени за финансиране от оперативна програма "Транспорт".

Модернизират депото край Благоевград
в. Стандарт

Депото за битови отпадъци край Благоевград ще бъде разширено и модернизирано. Сметището край село Бучино ще отговаря на всички европейски изисквания. Решението за неговото разширяване бе взето в четвъртък на среща на кметове от региона с премиера Бойко Борисов. На нея стана ясно, че няма да се изгражда регионално депо в Кочериново.

Затова ще се уголеми сметището край Благоевград. То ще се ползва от още четири общини - Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Община Благоевград трябва да изготви проект, за да кандидатства за европейско финансиране по оперативна програма "Околна среда".

От 20 май до 30 септември - без тирове по магистралите в петък и почивните дни
в. Дневник

От днес до 30 септември от 16 до 22 ч. в почивните дни и деня преди тях е в сила забраната за движение на тежкотоварни автомобили, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника по републикански пътища първа категория и автомагистрали. Забраната е по решение на Министерския съвет, като целта е да се избегне натоварвана на основните артерии и да се избегнат пътни инциденти.

Изключения от ограничението се правят само за камиони, превозващи бързо развалящи се храни и живи животни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още