IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврокомисията призова България да подобри безопасността по пътищата

Страната ни не е уеднаквила вътрешното си законодателство с европейското, което е трябвало да стане до 19 декември 2010 г.

17:38 | 19.05.11 г. 2
Еврокомисията призова България да подобри безопасността по пътищата

Европейската комисия изисква действия от България, Белгия, Ирландия, Гърция, Франция, Литва, Люксембург, Австрия, Полша, Словения и Словакия, с които да бъдат утвърдени процедури за подобряване на безопасността на трансевропейската пътна мрежа съгласно законодателството на Европейския съюз. Това съобщи днес от Еврокомисията, предаде БТА.

Искането е отправено под формата на мотивирано становище, съгласно прилаганите в ЕС процедури за нарушение, които включват оценки на въздействието на пътната безопасност, проверки на сигурността по пътищата и категоризиране на пътната мрежа по критерия за безопасност, се посочва в съобщението на комисията.

Комисията е решила да предприеме действия срещу посочените държави, тъй като не са приложили в пълна степен директивата от 2008 г. в националното си законодателство, въпреки че е трябвало да направят това до 19 декември 2010 г., се уточнява в съобщението.

Ако посочените държави не информират ЕК до два месеца за предприетите действия, комисията би могла да отнесе случаите към Съда на Европейския съюз, информират от ЕК.

Съответната директива изисква изготвяне на оценки за въздействието върху пътната безопасност при планирането на даден инфраструктурен проект. Като следваща стъпка проверките за пътна безопасност следва подробно да установят опасните характеристики на даден пътен инфраструктурен проект.

В директивата се определят и процедурите за управление на безопасността след изграждането на пътя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 13 години
Боже, освен подмокрени репортерки, тези нещастници от ГЕРБ виждат ли нещо друго в тази клета страна? PR по 2-3 телевизии едновременно и нищо друго. Картофи, филии с мас, магистрали и Винету - общо взето...Мъка!Защо ли имам чувството че загиваме бързо и на време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
Ей сега я втасаха управляващите. И тези и бъдещите! Има безброй, вече построени пътища които са плод на "инженерния гений" на "на татко или чичо момчетата" или на разни протежета на управляващите ни последните 20 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още