IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в България остава в близост до средните за ЕС нива

По данни на Евростат през април у нас е отчетена инфлация от 3,3 на сто при 3,2% за целия Европейски съюз

15:35 | 16.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в България остава в близост до средните за ЕС нива

Нивото на инфлация в Европейския съюз за април е 3,2 на сто на годишна база, показват публикуваните днес данни на Евростат. Това показва, че поскъпването на живота ускорява своя темп, след като месец по-рано бе отчетен ръст на потребителските цени от 3,1 на сто.

През месеца е отчетена инфлация от 0,5 на сто на месечна база.

Данните на Евростат показват, че в България индексът на потребителските цени е нараснал с 3,3 на сто на годишна база през април. Това е доста далеч както от лидерите по поскъпване на живота, така и от страните с най-ниска инфлация.

Най-високият темп на поскъпване на живота на годишна база е отчетен в Румъния (8,4 на сто), Естония (5,4 на сто) и Литва и Унгария (по 4,4 на сто). На обратния полюс са Ирландия, където инфлацията е била 1,5 на сто, както и Чехия и Швеция със съответно 1,6 и 1,8 на сто.

Спрямо март 2011 година поскъпване на живота се наблюдава в 16 страни от ЕС, а в осем се наблюдава спад на инфлацията.

В рамките на 12-те месеца до края на април средногодишната инфлация е най-ниска в Ирландия (-0,4 на сто), Латвия (1,3 на сто) и Холандия (1,4 на сто). Най-висока е тя в Румъния (7,2 на сто), Гърция (5 на сто) и Естония (4,3 на сто).

Данните за инфлацията, които Евростат публикува, са на база хармонизиран индекс на потребителските цени. В същото време потребителската инфлация у нас (на база индекс на потребителските цени - ИПЦ) през април е 0,2% на месечна и 4,6% на годишна база, показаха предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още