IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 май

07:40 | 16.05.11 г.
Преглед на печата за 16 май

Една боя и 57 други задачи спъват България за Шенген
в. Дневник

След като в началото на февруари министър-председателят Бойко Борисов обясни, че за да сме готови за Шенген, ни "остават само дреболии, една сграда да доизмажем", сега се оказва, че правителството е отпуснало 19 млн. лв., за да изпълним 57 задачи.

В "Държавен вестник" бе публикувана промяна в правителственото постановление за финансиране на проекти, свързани с присъединяването ни към Шенген. Това е петото изменение на това постановление, като всяко едно от тях е свързано с харчене на пари.
От последната публикация става ясно, че няма да се харчат 11, а 30 млн. лв. Веднага след това се изреждат 57 неща, за които ще отидат тези 19 млн. лв. повече.

БДЖ пуска бизнес класа във влаковете от юни
в. Дневник

Независимо от разклатеното си финансово състояние, БДЖ ще изненада клиентите още от следващия месец с бизнес класа в някои влакове. Неочакваната новина съобщи през уикенда пред Дарик радио транспортният министър Александър Цветков. "Новите вагони ще предлагат по-добър комфорт. В тях ще има възможност за интернет, за 220 волта, ще поднасят кафе, чай и напитки, така че всеки, който пътува, да се чувства максимално удобно. Това ще влиза в цената на билета, който ще бъде малко по-скъп от обикновения - с около 20-30%", обясни Цветков.

За луксозното пътуване с БДЖ се заговори преди година. Тогава министърът обещаваше 20 вагона за бизнес класа да бъдат прикачени към бързите влакове. "Уикенд" влакове, които м.г. бяха пуснати до Варна и Бургас, ще продължат да се движат и това лято. По думите на транспортния министър през 2010 г. тези влакове са превозили над 30 000 пътници.

Обжалване може да забави строителството на магистрала "Марица"
в. Дневник

Стартът на строителството на двете магистрали "Марица" и "Струма", които се изграждат със средства от еврофондовете, може да се забави. Причината за "Марица" е обжалване на процедурата за избор на строител на отсечката от Оризово до Димитровград, а за две трети от "Струма" - липсата на готови проекти.

Това стана ясно по време на представянето на оперативна програма "Транспорт" от зам.-министърът на транспорта Ивайло Московски на изложението "Европа за вас" в петък. Консорциумът между испанската "Рубау" и българската "Софстрой" е обжалвал класирането за строител на отсечката от Оризово до Димитровград на магистрала "Марица". Търгът беше спечелен от италианската "Кооператива Муратория Чеметисти - Чи Ем Чи ди Равена" (CMC груп), която даде най-ниска цена от 133 млн. лв. (2.12 млн. евро/км) за 32 км отсечка.

"Овергаз" състави нов план да конкурира "Булгаргаз"
в. Дневник

Докато "Булгаргаз" и българското правителство усилено преговарят с "Газпром" за нови договори за доставка на природен газ, руско-българското дружество "Овергаз" (50% собственост на "Газпром") води свои паралелни разговори с Москва за по-евтино синьо гориво, съобщи пред "Дневник" източник от компанията.

Така дружеството ще се опита за втори път да влезе в пряка конкуренция с националния доставчик "Булгаргаз". Преди година от "Овергаз" обявиха, че ще продават около 1 млрд. куб. метра гориво на българския пазар успоредно с държавната ни фирма.

Акциз вдига с лев цената на метана
в. Стандарт

Цената на метана ще скочи с 1 лев и ще доближи тази на бензина до 1 януари 2018 г. Това предвижда проект на Европейската комисия за изменение на Директивата за енергийно данъчно облагане (ДЕДО). Брюксел планира да изравни акцизите върху автомобилните горива. В момента 1 литър бензин А 95 по бензиностанциите се продава за 2.43-2.44 лв. за литър, докато метанът струва 1.36 лв. за килограм. Върху природния газ за коли обаче в момента няма акциз, докато върху бензина той е 71 ст. на литър. Ако новият вариант на директивата бъде приет, от 1 януари 2013 г. метанът ще поскъпне с около 12 ст., което значи, че ще се продава срещу 1.48 лв. Две години по-късно Брюксел планира увеличение на акциза с около 250%, което ще качи цената на горивото до 1,80 лв. От 1 януари 2018 г. килограм метан вече ще струва 2.36 лв., тъй като акцизът ще го оскъпява с точно 1 лев спрямо сегашната цена, показват сметките.

Нов данък “курорт”
в. Стандарт

Хотелите ще плащат нов данък "курорт". Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Трайчо Трайков с хотелиери от района на Варна. Обсъдена е идеята за създаване на целеви данък или събиране на средства в общ фонд за развитие на курортите. От този фонд ще бъдат финансирани рекламата на комплексите, инфраструктурата (пътища, ВиК, осветление), озеленяването, информационната осигуреност, както и вътрешният ред, сигурност и контрол на достъпа.

Междуведомствена работна група започва анализ на законите и ще предложи промени, които да регламентират статута на курортните комплекси, заяви министър Трайков. Експертите ще предложат мерки, които да решат проблеми, свързани с управлението и финансирането на курортите, както и отношенията им с общините и с хотелите.

23% от българите пушат контрабандни цигари
в. Новинар

23 процента от българите пушат цигари без бандерол. Това заяви в предаването "Нека говорят" на бТВ шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов. Според него най-плачевното е, че сме атакуеми по вътрешните граници, като уточни, че 80 процента от задържаните контрабандни цигари минават по тях.

Танов подчерта, че процентът на контрабандните цигари в Литва, Латвия и Румъния е около 43-46. "Ние не можем да ги хванем на 100 процента. Миналата година са задържани 23 милиона къса, сега има задържани 79 милиона къса. Това не е показател за по-ниска, а за по-добра работа", коментира шефът на агенция "Митници".

Даваме 750 хил. лв. за привличане на инвестиции
в. Новинар

Българската агенция за инвестиции ще се опита да привлече средства от чужди компании с инвестиционни форуми в девет страни. Тепърва ще бъде избрана компанията, която да организира събития в Белгия, Китай, Япония, САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Русия, Катар или Обединените арабски емирства. Форумите ще бъдат организирани срещу повече от 750 хил. лв. без ДДС, а средствата са от оперативна програма "Конкурентоспособност".

Консултантската компания А.T. Kearney след анализ е установила, че това са страните с най-голям потенциал за привличане на средства в приоритетните сектори - електроника и електротехника, информационни технологии, аутсорсинг, земеделие и хранително-вкусова промишленост, производство на транспортно оборудване и машиностроене, транспорт и логистика, здравеопазване и фармация и химическа промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още