IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 май

08:55 | 14.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 май

Шефът на НОИ Христина Митрева ще бъде освободена от поста си

в. Новинар

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че управителят на НОИ Христина Митрева ще бъде освободена от поста заради неправилно заложените приходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Премиерът посочи още, че като лидер на управляващата ГЕРБ ще осигури необходимото мнозинство, което да одобри освобождаването на Митрева.

Христина Митрева работи в НОИ от 1997 г., когато е назначена за главен актюер в института. С идването на кабинета на ГЕРБ, тя бе поканена от социалния министър Тотю Младенов за негов заместник. През март 2010 г. бе избрана от парламента за управител на НОИ, след подадена от тогавашния шеф Сотир Ушев оставка. С връщането на Митрева в НОИ, тя бе обвинена в конфликт на интереси, тъй като се водеше консултант на социалния министър, за което получаваше възнаграждение от 700 лева месечно.

Вътрешните министри на ЕС се споразумяха за реформа на Шенген
в. Дневник

Европейските вътрешни министри постигнаха консенсус за изготвяне на план, който да позволи държавите членки временно да възстановяват граничния контрол в шенгенското пространство в случаи на големи потоци от имигранти, съобщи агенция "Франс прес".

"Имаше ясна позиция от всеки министър – свободното движения на хора е едно от основните постижения на ЕС и трябва да го поддържаме и пазим", заяви унгарският външен министър Шандор Пинтер пред медиите след извънредната среща в Брюксел.

Все пак повечето от страните в ЕС са подкрепили предложението на Еврокомисията да е възможно временното връщане на граничния контрол, но само при извънредни ситуации.

Кредитирането пак тръгна надолу
в. Сега

Намаляват отпуснатите от банките кредити. Гражданите и фирмите са върнали повече пари, отколкото са изтеглили като нови кредити през първите три месеца на годината, става ясно от статистиката на БНБ. Това води и до по-слаб растеж на икономиката, смятат икономистите.

Обемът на отпуснатите от банките заеми за домакинствата се е свил с 60 млн. лв. От 18,987 млрд. лв. в края на декември те са паднали до 18,927 млрд. лв. три месеца по-късно, се вижда от данните. Кредитирането за граждани бе почти на точката на замръзване и през цялата 2010 г., но все пак бе отбелязан слаб ръст. Хората не смеят да теглят заеми, защото са уплашени от неясната икономическа ситуация, твърдят икономистите. Притеснява ги главно опасността да останат без работа и да се свият доходите им. Освен това заради продължаващото покачване на лошите кредити, които водят до значителни загуби за банките, трезорите значително затегнаха изискванията си, особено към потребителските заеми. Очевидно промоциите и лекото раздвижване на жилищното кредитиране от началото на годината не дават особен ефект.

Негативна е и тенденцията при фирмите. Въпреки че за последните 12 месеца изтеглените корпоративни кредити са се увеличили с близо 1 млрд. лв., от Нова година насам има лек спад. Обемът на отпуснатите заеми е намалял с 19 млн. лв. - сума, която е показателна, че пазарът е на практика замръзнал. Спирачка са не само високите лихви, но и липсата на добри бизнес проекти, които банките биха се съгласили да финансират. Не случайно според финансисти в момента предлагането на бизнес заеми значително надвишава търсенето.

България – все още първа по разследвания за измами от ОЛАФ
в. Новинар

България е все още начело в Европейския съюз по брой на разследванията за измами и злоупотреби – над 80. Това стана ясно по време на срещата в Брюксел на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов с директора на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Джовани Кеслер. Поводът за срещата е рекордният брой нарушения, които службата разследва, съобщи бТВ.

Само в сферата на аграрния сектор се проверяват 64 случая на злоупотреби с пари на европейския данъкоплатец. Службата разследва нарушения по различни програми на ЕС. Активните разследвания са над два пъти повече в сравнение с 2009 година. Някои са по стари сигнали около субсидиите по САПАРД. Не е ясно колко от сигналите са на бившия шеф на Фонд „Земеделие“ Калина Илиева, която беше подала над 400 оплаквания и ОЛАФ е длъжна да предприеме разследване.

БГ фабрики без шанс за “Булгартабак”
В. Стандарт

Български стратегически инвеститор няма шанс да приватизира "Булгартабак". Това стана ясно от думите на Емил Караниколов, шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол в интервю за dartsnews.bg. По заложените критерии се съмнявам, че някой от българския бизнес ще може да участва, каза Караниколов. Той обясни, че критериите, на които трябва да отговаря потенциалният стратегически купувач, са малко завишени над тези, които има "Булгартабак".

Целта е холдингът да бъде продаден на някой с по-добър капацитет, обясни Караниколов. Но в приватизацията на компанията може да участват освен стратегически и финансови инвеститори. Стратегическите трябва да имат приходи от продажби на обработен тютюн над 1 млрд. евро за последните три години. Собственият им капитал не трябва да е под 30 млн. евро, а капацитетът за обработка да е поне 12 хил. тона годишно. Производството им трябва да надвишава 30 млрд. къса цигари годишно.

За финансовите инвеститори се изисква да притежават или управляват дялови участия в други дружества на обща стойност 1 млрд. евро за последните три години и да имат собствен капитал от 30 млн. евро. Интерес към продажбата на холдинга са проявили двама БГ инвеститори. Единият е Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка, а другият - дружеството "Кингс табако", дъщерно на "Винпром Пещера", което купи цигарената фабрика в Пловдив.

"Софарма" е подала проспекта си за борсата във Варшава
в. Дневник

Проспектът за публичното предлагане на "Софарма" на борсата във Варшава вече е внесен в Комисията за финансов надзор, съобщиха от фармацевтичната компания. Това приближава "Софарма" до качване на регулирания пазар в Полша, с което ще стане втората българска компания с двойно листване след фонда за имоти "Интеркапитал пропърти дивелопмънт".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още