IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакваме с 10% повече чужди туристи през летния сезон

Прогнозите сочат рекорден ръст от над 60% на руските туристи, като до края на годината вероятно ще бъдат издадени повече от 300 хил. визи

21:30 | 13.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Очакваме с 10% повече чужди туристи през летния сезон

10 на сто увеличение на чуждестранните туристи спрямо миналата година се очаква през този летен сезон, е съобщил в Русе заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Почиващите ще бъдат най-вече от Русия, Германия, Централна Европа и Балканите. Освен допуснатите два въздушни превозвача на руски туристи, това право ще имат и други превозвачи, е уверил Маринов.

Той е припомнил, че са съкратени сроковете за издаване на визи, както и че са открити допълнителни центрове за подаване на документи от руските граждани.

Същевременно по време на Московския международен панаир за почивки и пътешествия, където официално беше обявен стартът на летния сезон у нас за гостите от Русия, стана ясно, че през тази година България очаква рекорден ръст на руския туристически пазар от най-малко 60%.

България се превръща в една от най-популярните дестинации за руските туристи, убеден е българският консул в Москва Ангел Георгиев.

"До края на годината очакваме не по-малко от 300 хиляди визи. Ръстът е огромен. Такъв ръст не е имало за цялата история на съществуване на визовите отношения между България и Русия. За тази година до момента ръстът е 63%, като в сравнение с 2009-та година той е около 110 на сто и предполагаме, че по време на летния сезон този ръст в никакъв случай няма да спада и предполагаме че дори ще се увеличи до около 70% спрямо миналата година", е посочил Георгиев.

За БНР той е уточнил, че най-голямо е увеличението при собствениците на имоти - около 100% спрямо 2010-та година. При туристите ръстът е 50 на сто, но трябва да се има предвид, че организираните групи все още не са започнали масово да подават документи.

Очакванията на консулството в Москва е да издава до 3500 визи дневно през най-натоварените летни месеци. За да се справи, съставът му вече е увеличен с пет души и временно е открит още един център за подаване на документи. За първи път български визов център заработи официално от вчера и в град Самара, а до края на месеца такъв предстои да бъде открит и в Нижни Новгород.

(БНР)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 12.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
krkrkr
преди 13 години
Руски туристи -това са мечтаните клиенти, борбата за тях е жестока.Някои държави им махнаха визите АМИ ние НЕ.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lareman
преди 13 години
до тук добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още