IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на май земеделците ще избират как да облагат доходите

Регистрираните като еднолични търговци най-малко 5 години трябва да плащат данък върху годишната данъчна основа

14:00 | 13.05.11 г.
До края на май земеделците ще избират как да облагат доходите

Регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, които нямат регистрация по Закона за данък върху добавената стойност, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността си, като срокът за подаване на декларациите е 31-и май т.г, съобщиха от Националната агенция по приходите.

В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци (с данък върху годишната данъчна основа), производителите трябва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година, като само за тази година срокът за подаване на декларацията е 31 май.

Правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа се упражнява чрез подаване на декларация по Закона за деклариране на доходите на физическите лица. Образец на декларацията, както и допълнителна информация за облагането на земеделските и тютюнопроизводителите, може да се намери на сайта на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още