IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От понеделник софийският боклук тръгва към Ловеч

Около 40 хил. тона балирани отпадъци ще бъдат депонирани в новоизграденото ловешко депо

21:23 | 12.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
От понеделник софийският боклук тръгва към Ловеч

От началото на следващата седмица започва извозването на балирани отпадъци към депото в Ловеч, съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Тя, кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът по управление на европейските средства Томислав Дончев присъстваха на откриването на каналната помпена станция "Нови Искър", която е част от водния цикъл на София, финансиран по програма ИСПА, съобщава БТА.

На церемонията присъства и Бен Кнапен – министър по европейските въпроси на Холандия. Общото количество на договорените бали, които ще се депонират в новоизграденото ловешко депо, е 40 000 тона.

В отговор на въпрос министър Караджова посочи, че суходолското депо, в което в момента се извозва софийският боклук ще бъде с достатъчен капацитет до откриването на инсталациите за третирането на отпадъци край Горни Богров.

Караджова посочи, че след приключването на обявената от общината обществена поръчка ще се сепарират 100 процента от отпадъците, генерирани в София, което значително ще намали количеството за депониране в "Суходол".

Министърът на околната среда припомни, че се очаква одобрение на първата фаза от проекта за инсталации за третирането на отпадъци. Кметът на София посочи, че 70 процента от дейностите по водния цикъл са вече извършени.

Откритата днес помпена станция е третият изцяло завършен обект, а скоро се очаква да бъдат открити и изградените съоръжения в пречиствателна станция "Кубратово".

Помпената станция край Нови Искър ще обслужва район с население от близо 20 000 души, а средствата осигурени за изграждането на започнатия през 1987 година обекта са над 6,3 млн. евро.

В отговор на въпрос относно обвинения за нагласена процедура за избор на изпълнител за рехабилитацията на депото край Долни Богров Нона Караджова посочи, че се съмнява някъде да има такива проблеми, тъй като всяка процедура се одитира от шест независими органа, а освен това може да се сезира и КЗК, а след това и ВАС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Така. Да *** поредния ЧИСТ град!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още