IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов: Чакаме критерии от ЕК, за да започне строеж на нови реактори

Според премиера строителство на седми блок в Козлодуй и на АЕЦ „Белене” когато комисията изясни вижданията си за ядрената енергетика

18:50 | 12.05.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Има голям шанс да започнем изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" и на АЕЦ "Белене", ако Европейската комисия /ЕК/ ни даде критерии колкото се може по-бързо за бъдещето на ядрената енергетика, заяви днес премиерът Бойко Борисов в Козлодуй след откриването на ново съоръжение за съхранение на отработено ядрено гориво, предава БТА.

Най-важното е, че новото съоръжение на Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво /ХССОЯГ/ ни прави независими от Русия, тъй като няма да го извозваме до Русия, заяви днес министър-председателят Бойко Борисов при откриването на съоръжението в АЕЦ "Козлодуй".

Това ще е добре и за нас, и за цяла Европа, ако имаме критерии, защото ще знаем какво да правим, допълни той, като добави, че се надява това да стане до края на тази година.

Второто нещо, което ЕК са длъжни да направят, е да кажат дали нашите съседи също ще се откажат да строят реактори, ако ние и целият Европейски съюз се откажем от ядрената енергетика, каквито мнения има много, допълни министър-председателят.

Той добави, че би било глупост, ако ние се откажем, а нашите съседи, в случая Турция, построи своите четири реактора и започне да работи за още една атомна централа в непосредствена близост до България.

Според него ЕК има необходимите средства и сила да накара съседите ни също да се откажат от строителството на ядрени реактори, ако наложи подобно решение на нашата страна. Премиерът припомни, че Турция се бори да стане пълноправен член на Европейския съюз.

Министър-председателят Бойко Борисов откри днес официално хранилището като преряза лентата на обекта заедно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Премиерът посочи в като важен факт, че съоръжението решава проблема с отработеното ядрено гориво за 50 години напред. Още по-важно е, че в изграждането на хранилищетоса участвали мощни международни компании, тъй като ни предстои трезв анализ на бъдещето използване на ядрената енергетика, подчерта Борисов, като допълни, че е много лесно да се поддаваме на емоциите след Фукушима.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
George_Alex
преди 13 години
Когато един политик започне да говори по този начин, той явно просто иска да се хареса на своите избиратели. Какво означава независимост от Русия", при условие, че самият строеж на Белене ни обвързва вековно с Русия? Какво означава свобода със строежа на такова хранилище, като ще обречем хиляди поколения на радиация и потенциални катастрофи?Лидер без визия за далечното бъдеще е просто популист. А Бойко май не ми показва НИЩО стабилно за бъдещето... Може да е добър мениджър и да успя да направи неща с пътищата, но нека не пипа бъдещето, това не го може, очевидно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Isumu
преди 13 години
Едно ново нещо да се направи в тая страна и винаги трябва да се намери някой който да злобее...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
Lucifer
преди 13 години
...до вчера беше гьол за шарани, днес е вече АЕЦ-Белене???....логика на мутраген...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
jamiemirror
преди 13 години
На мен пък ми се иска да знам защо става дума за хранилище за радиоактивни отпадъци в момента в който ББ му прерязва лентата чак???Пак ни продават политиците, ставаме бунище за ядрен *** на Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
forexar
преди 13 години
Ама как така хем се стремим към по-голяма независимост от Русия, хем руснаците ще строят Белене ??? Няма ли някакво противоречие? Или може би аз нещо не разбирам логичноста на думите на прмиера? ... А и как така "Има голям шанс да започнем изграждането ... на АЕЦ "Белене"" преди да е готова екпертизата за рискове и стойност на проекта? ???Така или иначе много ми се иска да знам окончателното решение за Белене преди изборите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още