IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваните инвестиции в енергия от биомаса са за 1 млрд. лв.

Прогнозира се инвестициите да бъдат предимно чуждестранни и направени през следващите три години

14:12 | 12.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Очакваните инвестиции в енергия от биомаса са за 1 млрд. лв.

Инвестициите в производство на биогаз, топло- и електроенергия от биомаса могат да надхвърлят 1 мрлд. лв. през следващите три години, като в преобладаващата си част се очаква да бъдат чуждестранни. Това е обявил министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при откриване на форум в София, съобщиха от земеделското ведомство.

По Програмата за развитие на селските райони вече има заявени над 100 проекта, като тези на „Газ дьо Франс” са сред най-големите. Френската компания предвижда да вложи над 100 млн. евро в две централи в България, припомни министърът.

Част от компаниите се очаква да получат сертификати за инвеститори клас „А“, които им дават значителни преференции. Изпълнителите на екопроектите могат да получат и дългосрочни 20-годишни договори за изкупуване на електроенергията от биомаса.

По думите на Мирослав Найденов енергията от биомасата ще бъде в пъти по-евтина от тази на вятърните и фотоволтаичните паркове.

Биомаса може да се осигури от отпадната растителна суровина в земеделието, дървесните остатъци от сечта и индустриалните дървесни отпадъци (дървесни стърготини, кори, изрезки, черна луга и др.).

Суровина за това производство са още твърдите селскостопански отпадъци (слама, царевични и слънчогледови стъбла, лозови пръчки, клони от резитба на овощни дървета, тютюневи стъбла), тор от животновъдни ферми, твърди битови отпадъци, утайки от пречиствателни инсталации за отпадни води.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
И държавата после пак да изпързаля инвеститорите?Има да чака чуждестранните ... от Марс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още