IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз прогнозира вдигане на цената на газа със 7% от юли

Основната причина е поскъпването на петрола през последните месеци

11:56 | 12.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз прогнозира вдигане на цената на газа със 7% от юли

Отчитайки трайната тенденция на повишаване на цените през последните месеци на петрола и петролните продукти на международните пазари, “Булгаргаз” ЕАД определя прогнозна цена на природния газ за третото тримесечие на 2011 г. от 570,05 лв.за 1000 куб. м без ДДС, съобщиха от компанията.

Цените на природния газ се изчисляват по формула, в която основни компоненти са цените на петрола с отстояние от 6-9 месеца.

Посочената сега цена е по-висока с 37,91 лв./1000 куб. м, т.е. със 7,12% спрямо настоящата цена за второто тримесечие на годината. От дружеството уточняват, че прогнозната цена не включва т.нар. недовзет от “Булгаргаз” ЕАД приход от предходни периоди, на който компанията има право съгласно Наредбата за цените на природния газ.

В съответствие с изискванията на Закона за енергетиката, “Булгаргаз” ЕАД (дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД) в едномесечен срок преди подаване в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на окончателното си предложение за изменение на действащите цени за всяко следващо тримесечие, трябва да оповести своите прогнозни цени на природния газ.

Всички допълнителни изменения, влияещи върху образуването на цената на природния газ, настъпили през май и юни (цени на петролни продукти и курс на лева спрямо долара), ще бъдат отчетени в окончателното предложение на “Булгаргаз“ ЕАД за цената на природния газ от 1 юли, което ще бъде внасено в ДКЕВР до 10 юни, коментират от дружеството. 

От 1 април природният газ у нас поскъпна с почти 4,5% спрямо първото тримесечие на годината, при положение че предложението на Булгаргаз беше повишението на цената на синьото гориво да бъде с 6,6%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dreamer
преди 13 години
ха - петрола падна с 20-тина %, газта също, а тези ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 13 години
Рапона нали обеща да намали цента на газа с 10-15% от юни, каква стана тя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още