IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 май

07:16 | 12.05.11 г.
Преглед на печата за 12 май

Реален ефект от електронното правителство се очакват през 2013 г.

в. Дневник

Реален ефект от навлизането на електронното правителство се очаква най-рано след две години, прогнозират от Министреството на транспорта, изформационните технологии и съобщенията. Тогава по всяка вероятност ще бъде осигурена свързаността и на селските райони с интернет и ще бъдат дигитализирани и най-използваните административни услуги.


Няма да има провал с приходите от ДДС

В. Сега

Планираните за тази година приходи от най-важния данък в държавата - ДДС, ще бъдат събрани, заяви вчера пред БНТ изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов. Той се зарече, че данъчните и митничарите ще успеят да внесат в хазната заложените в бюджета 6.4 млрд. лв. от налога.

В полза на повече постъпления от ДДС играят инфлацията и скокът на международните цени на петрола. В същото време обаче хазната губи от неочаквано големия ръст на износа и през тази година, защото при експорт на фирмите се възстановява ДДС-то. Финансовото министерство не очакваше, че през 2011 г. износът ще продължи с рекордните си ръстове от 2010 г.


Четири дами атакуват комисията за конфликт на интереси

в. Сега

Женска ще бъде битката днес в Народното събрание, когато трябва да бъдат избрани при таен вот трима представители в националната комисия за борба с конфликта на интереси.

Четири от петте парламентарни групи номинираха жени, а ГЕРБ излъчи 34-годишния юрисконсулт в Райфайзенбанк Филип Златанов. Бившата съветничка на експремиера Сергей Станишев Лидия Руменова е издигната от БСП. "Синята коалиция" е заложила на Антония Романова.

Продават държавен ТЕЦ на борсата

в. Стандарт

Дял от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" може да бъде пуснат на фондовата борса. Целта е така да се намерят пари за изграждане на нови и опазващи околната среда блокове в централата. Това обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Той поясни, че една от обсъжданите идеи за реализацията на проекта е два от блоковете на ТЕЦ-а да бъдат отделени в ново дружество. След това миноритарен дял от него да бъде пуснат на борсата и той да бъде купен от частен инвеститор.

Борисов пенсионира Митрева

в. Стандарт

Шефката на НОИ Христина Митрева ще бъде пенсионирана. Това съобщи за "Стандарт" премиерът Бойко Борисов. При посещението си в Стара Загора той намекна за рокадата.

На въпрос на БТА защо за първи път сираците абитуриенти не са си получили пенсиите за май, Борисов отсече: "Скоро време шефът на НОИ ще бъде пенсиониран и освободен. Ще възложа на Дянков да провери казуса."

Вицепремиерът веднага се намеси и отрече да има закъснение в изплащането на парите. "Не се е случило и няма да се случи", категоричен бе финансист номер 1.

Разбиха нелегална мрежа на букмейкърски пунктове

в. Новинар

Служители на ГДБОП разбиха най-голямата нелегална мрежа от букмейкърски пунктове за онлайн залагания при проведена мащабна операция в страната, съобщиха от МВР в сряда.

„Черното тото” ощетявало хазната с около 50 000 евро дневно чрез невнесени дължими налози. Според неофициална информация босовете на мрежата, които притежавали 23 пункта за залагания, били непряко свързани с футболни клубове у нас.

Държавата дава помощ на първолаците

в. Новинар

Първолаци в държавни и общински училища ще получат еднократна помощ от 150 лв. в началото на следващата учебна година, реши правителството.

Средствата се отпускат за покриване на разходите за първия учебен ден. Целевата помощ се отпуска на първолаци, чиито родители получават среден месечен доход под 350 лв. Условие за получаване на парите е децата да са записани за първи път в първи клас.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още