IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса разширява правата на болниците за преразпределяне на бюджетите

Преди края на всяко тримесечие шефовете на здравните заведения могат авансово да ползват до 10% от предвидените средства за следващия период

18:13 | 11.05.11 г. 1
Здравната каса разширява правата на болниците за преразпределяне на бюджетите

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие промяна в правилата за разпределение на задължителните годишни прогнозни стойности на болниците за 2011 г., съобщиха от ведомството.

Промяната е по предложение на управителя на казаса д-р Нели Нешева. Целта е болниците да придобият по-голяма гъвкавост за преразпределяне на определените им финансови преводи за тримесечията.

Преди приключване на текущото тримесечие медицинските заведения ще могат да ползват авансово до 10 на сто от средствата, предвидени за следващото, поясниха от касата.

За целта ръководителите на болниците трябва да представят мотивирано искане до директорите на районните здравноосигурителни каси (РЗОК).

Мотивираните искания ще бъдат разглеждани и утвърждавани от постоянно действащата комисия в НЗОК. Корекциите в годишните прогнозни стойности на болниците ще влизат в сила след приемането им от Надзорния съвет на НЗОК.

Остава в сила и възможността управителите на лечебните заведения да преразпределят средствата по месеци, като не надвишават определената от РЗОК обща стойност за тримесечие, както и да прехвърлят неизразходваните средства от предишно тримесечие в следващо.

Изменението на правилата ще даде възможност на лечебните заведения да планират дейността си в дългосрочен план, като се съобразяват с потребностите на своите пациенти, е записано в решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 8
aristotel
преди 13 години
Спират ми осигуровките а не съм опирал до тях. Отивам веднъж за преглед изчаках 6-7 пенсионера и личния лекар ми обяснява, че сега нямал пътека за да ме изпрати на изследвания - ТАКА ли приятелю тогава ще отида при друг и го смених за сега се понася там, НО ще видим до кога.... 2.200 милиона пенсионери 1.300 милиона *** 2 милиона дечица и останалите плащат за всички т.е един работещ осигурява 2 пенсионера 1 дете и 2 ***. За пенсионерите - ОК, за децата - няма смисъл да разисквам (те са бъдещето) , НО ЗАЩО и за *** - плащаме им осигуровки - ЗДРАВНИ - социални пенсионни - ТЕ се МНОЖАТ ли МНОЖАТ.НЕ-НЕ-НЕ несъм расист а съм справедлив. Имаше една приказка - КОЙТО НЕ РАБОТИ НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ.Убиха кумунизма и ни НАБУТАХА в РОЗОВ капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още