IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК наложи 232 хил. лв. санкция на Далкия за злоупотреба с господстващо положениe

Варненското дружество трябва да плати 232 хил. лв. заради ограничаване на конкуренцията

18:26 | 10.05.11 г.
КЗК наложи 232 хил. лв. санкция на Далкия за злоупотреба с господстващо положениe

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция за 232 242 лева на варненската топлопреносна компания „Далкия Варна” ЕАД за злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от ведомството.

Проверката показала, че варненската компания необосновано е предизвикала  прекратяване на договорни отношения между потребители на топлинна енергия и „Холидей и Райзен” ЕООД - дружество за дялово разпределение, което обслужва жилищни сгради в определен райони от града.

„Далкия“ не е съобщила на потребителите, че няма лиценз за съответните уреди за дялово разпределение марка „Кундо“, а само за „Сименс“, като същевременно предложила на потребителите да разпределя топлинната им енергия на обем, което и прави в периода октомври 2008 – февруари 2010 г.

На практика, „Далкия Варна” ЕАД, в качеството на топлопреносно предприятие, сключва договори с потребителите, като приема да разпределя топлинната енергия по недопустим начин и при пълна яснота, че това неизбежно води до прекратяване на действащия с „Холидей и Райзен” ЕООД договор в частта за съответните потребители.

"Далкия" не е насочило потребителите към избор на други топлинни счетоводители или към търсенето на варианти за подмяна на наличните им уреди за дялово разпределение, чийто гаранционен срок така или иначе скоро изтича, е становището на юристите.

В резултат на тези действия „крайната цел, която се стреми да постигне „Далкия“, е да намали броя на фирмите за дялово разпределение и оттук да постигне по-висока степен на унифициране на разпределителните уреди, като всички те да бъдат с марка „Сименс“, което води до ограничаване конкуренцията на пазара“, е крайното заключение на КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още