От утре започва работата по изработване на държавен стандарт за лютеницата и доматения сос, така че и производителите от консервната индустрия да прилагат препоръчителни норми за качеството на продукцията.
Това са съобщили представители на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци на съвместна пресконференция с ръководството на Българската агенция по храните, проведена в министерството на земеделието.
В различните рецептури по браншови стандарт ще се съдържат само естествени продукти и ще бъде забранено влагането на консерванти, оцветители и подобрители, съобщава председателят на съюза Христо Ламбрев.
Очаква се стандартът да бъде готов до три месеца, така че през активния есенен сезон консервните предпирятия да произвеждат с уеднаквен стандарт.
Ще бъде създадено и лого, което да отличава лютеницата и кетчупа без консерванти..
преди 13 години Аз вчера прекарах 20 мин в магазина да гледам видовете лютеници и накрая не си купих нищо. Не ми е ясно от кога лютеницата се прави с картофи и царевично брашно. А някои по-нагли фирми слагат за всеки вид лютеница различен етикет уж, че имаш избор, а адресът и фирмата са еднакви, но прилежно написани с най-малкия шрифт в края на етиката. отговор Сигнализирай за неуместен коментар