IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът е по-слабо активен в привличането на нови работници тази пролет

Разкритите работни места през март т.г. са с 13% по-малко спрямо пролетта на миналата година

15:30 | 05.05.11 г. 1
Бизнесът е по-слабо активен в привличането на нови работници тази пролет

През пролетта на миналатап година активността на бизнеса в набирането на нови работни места е била значително по-висока в сравнение с тази година. Това показват данните на статистиката, представени от Агенцията по заетостта.

Докато през март 2010 г. новоразкритите работни места в частниня сектор са надхвърляли 11 373, през същия период на тази година обявените данни от фирмите са за 9 980 вакантни длъжности, което е с близо 13% по-малко.

Традиционно преди летния сезон активността на трудовия пазар се засилва, но тенденцията през първите три месеца на 2011 г. показват, че мениджърите са по-умерени, което е знак за продължаващ застой в производството.

Докато през 2010 г. новообявените работни места са скочили от 7 477 през февруари на 11 3737 през март, за същите месеци на тази година цифрите са съответно 7 472 през февруари и 9 980 през март.

Тревожно нараства и броят на безработните хора с висше образование. В началото на кризата беше отбелязано, че основно се съкращават нискоквалифицираните кадри от частния и държавен сектор.

В началото на тази година обаче се отчита увеличение в безработицата на висшисти, което експертите обясняват със съкращенията в държавната и общинска администрация.

Статистиката от март 2011 г. сочи, че безработните висшисти са достигнали 33 739 души при 34 249 през същия период на миналата година.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
За какво и са на "Бананова република" въобще висшисти!!?? Ами много по евтино излиза да се внесат такива в малкото случаи в които подобна държава има нужда от такива отколкото да ги произвежда. То, голяма част от ..хм.."бизнеса" ни няма образование как ли да очакваме че произведения от тях продукт изисква специалисти с висше образование!? А после хулят Дянков че се отнасял така с науката. Всъщност, той просто се подчинявана реалността. "Бизнеса" ни, май няма нужда нито от наука нито от висшисти. Ако имаше такава нужда сам щеше да плаща за нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още