Новият хляб по стандарт „България“ не се намира във всички големи вериги супермаркети в София, показа проверка на Investor.bg.
В един от големите хипермаркети обясняват, че съм десетият човек, който пита днес за новия вид хляб, но не знаят кога и дали ще го продават. В друга верига казват, че хляб „България“ има в повечето техни магазини, но точно в този – не. Въпреки всичко хлябът по стандарт може да се намери в някои вериги дори късно вечер, малко преди да бъдат затворени.
В един от супермаркетите в столичния квартал „Младост“ новият продукт може да бъде разпознат отдалеч, тъй като е обозначен с голяма висяща табела, както и с логото – картата на България с житен клас. Предлага се обаче само белият хляб по стандарта, въпреки че той е разработен и за видовете типов и „Добруджа“. Един бял хляб, нарязан на филийки, струва 0,85 лв.
Засега двама производители в столицата са получили разрешение от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да произвеждат този вид хляб - “Унипек” ООД и “Хлебни изделия-Подуяне”АД, но само второто дружество реално е започнало производството.
„Все още тестваме пазара“, заяви производителят Николай Тапаров, попитан за количествата, които произвежда.
Очаква се след около седмица и другият регистриран производител - “Унипек” ООД да пусне хляба по стандарт в София. От фирмата заявиха, че хлябът ще се продава първоначално само в собствените им магазини, които са разположени на по големите пазари в столицата и някои оживени спирки на градския транспорт.
Преди дни шефът на БАБХ Йордан Войнов заяви, че има недостиг на качествено брашно и това е основната причина по магазините да липсва хлябът по стандарт. Досега общо 30 предприятия са подали искане да произвеждат хляб „България“, но на 10 от тях е отказано, каза Войнов.
Според хлебопроизводители тази година ще внасяме качественото зърно за новия продукт, а тепърва, според търсенето, агросекторът ще се насочи към производството на висококачествена пшеница.