IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производителите още тестват продажбите на хляба по стандарт

Потребителите издирват новия продукт в големите търговски вериги

09:30 | 05.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Производителите още тестват продажбите на хляба по стандарт

Новият хляб по стандарт „България“ не се намира във всички големи вериги супермаркети в София, показа проверка на Investor.bg.

В един от големите хипермаркети обясняват, че съм десетият човек, който пита днес за новия вид хляб, но не знаят кога и дали ще го продават. В друга верига казват, че хляб „България“ има в повечето техни магазини, но точно в този – не. Въпреки всичко хлябът по стандарт може да се намери в някои вериги дори късно вечер, малко преди да бъдат затворени.

В един от супермаркетите в столичния квартал „Младост“ новият продукт може да бъде разпознат отдалеч, тъй като е обозначен с голяма висяща табела, както и с логото – картата на България с житен клас. Предлага се обаче само белият хляб по стандарта, въпреки че той е разработен и за видовете типов и „Добруджа“. Един бял хляб, нарязан на филийки, струва 0,85 лв.

Засега двама производители в столицата са получили разрешение от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да произвеждат този вид хляб - “Унипек” ООД и “Хлебни изделия-Подуяне”АД, но само второто дружество реално е започнало производството.

„Все още тестваме пазара“, заяви производителят Николай Тапаров, попитан за количествата, които произвежда.

Очаква се след около седмица и другият регистриран производител - “Унипек” ООД да пусне хляба по стандарт в София. От фирмата заявиха, че хлябът ще се продава  първоначално само в собствените им магазини, които са разположени на по големите пазари в столицата и някои оживени спирки на градския транспорт.

Преди дни шефът на БАБХ Йордан Войнов заяви, че има недостиг на качествено брашно и това е основната причина по магазините да липсва хлябът по стандарт. Досега общо 30 предприятия са подали искане да произвеждат хляб „България“, но на 10 от тях е отказано, каза Войнов.

Според хлебопроизводители тази година ще внасяме качественото зърно за новия продукт, а тепърва, според търсенето, агросекторът ще се насочи към производството на висококачествена пшеница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още