IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват 10% ръст на приходите от нощувки на морето през лятото

Експертите очакват и увеличаване на броя на туристите като цяло

16:57 | 03.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Очакват 10% ръст на приходите от нощувки на морето през лятото

През летния туристически сезон се очаква 10% ръст на приходите от нощувки на Черноморието. Това става ясно от прогноза на експерти на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), представена днес в Несебър. По данни на НСИ приходите от нощувки през сезон 2010 са били близо 296 млн. лв.

През тази година МИЕТ очаква ръст от 12% при чуждестранните туристи и 5-6% - при българските.

Експертите очакват и увеличаване на броя на туристите като цяло, като се запазват основните генериращи пазари за летен туризъм. Основание за тази прогноза е и скорошно проучване за нагласите на българите за туризъм в страната, което свидетелства за повишен интерес за почивка у нас.

Ранните записвания за летен сезон 2011 на българските туристи са се увеличени с 15% спрямо 2010 г. Летище Бургас също прогнозира повишение на пътниците с 5-10% през лятото на 2011 г., което се дължи на очаквания за увеличен брой на пътниците от Русия и Израел.

Заради тенденцията за ръст на пасажерите на морските кораби от началото на април е разкрит временен граничен пункт при Морска гара Несебър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
обзървър
преди 13 години
Наистина Израел е важен пазар. Казаха ми че през тази година сезонът в Боровец е спасен от израелски туристи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още