IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК отмени поръчка на агенция „Митници“ за доставка на рентгени

Изискването към кандидатите било да докажат опит до 2009 г. вместо до 2010 г., каквито са законовите изисквания

13:05 | 03.05.11 г.
КЗК отмени поръчка на агенция „Митници“ за доставка на рентгени

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решението на Агенция „Митници“ от 11 февруари 2011 г. за откриване на процедура по възлагане на обществена поръчка за доставка и монтаж на четири рентгенови апарата за проверка на леки и товарни автомобили, съобщиха от ведомството.

Решението е образувано по жалба на Агенцията за обществени поръчки (АОП) от края на март, която оспорва онази част от изискванията към кандидатите, свързана с доказан от тях опит при доставката и монтажа на рентгенови системи.

В представените от митниците изисквания кандидатите трябва да представят списък с изпълнени от тях договори през 2007, 2008 и 2009 г. вместо през последните три години, каквито са регламентираните със Закона за обществените поръчки срокове, се посочва в жалбата на АОП.

Финансовите отчети, които участниците в конкурса е трябвало да представят, също са с тригодишен срок до 2009 г. вместо до 2010 г, е записано в жалбата.

Експертите от агенцията по обществени поръчки са сезирани от фирма, възнамерявала да участва в обявения от агенцията конкурс. След направената от АОП проверка е установено наличието на допълнителни изисквания, които изкуствено разширяват обхвата на поръчката.

Един от тези критерии бил кандидатите да са сертифицирани по ISO 9001 и ISO 14 000, което експертите оприличават по-скоро като необходимо изискване към производителите на рентгенови системи вместо към доставчиците на подобна техника.

В отговора на агенция „Митници“, представен до КЗК, е записано, че участниците в процедурата са можели да задават въпроси по изработените критерии, което не било направено от фирмата, сезирала АОП.

По повод изискването за доказан опит от Агенция „Митници“ обясняват, че в допълнително приложение към документите са изискали „справка за техническите възможности и професионална квалификация на участниците по изпълнени договори със сходен предмет с настоящата поръчка за предходните три години, но в случай, че има участник, представил договори и за 2007 година, възложителят няма причина да го отстрани.“

В правното становище на КЗК обаче е записано, че след като обществената поръчка е възложена в началото на 2011 г., изискванията за представени от кандидатите договори трябва да бъдат за предходните три години – от 2008 до 2010 г. вместо от 2007 г.

В заключението на антимонополистите се посочва, че с така зададените критерии „съществуват предпоставки за ограничаване на кръга на участниците до фирми с доказани договори в периода 2007-2009 г., но изключващи 2010 г., като те определят обявлението като дискриминационно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още