IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 май

07:34 | 02.05.11 г.
Преглед на печата за 2 май

Трайков пита "Лукойл" има ли достатъчно горива
в. Дневник

След като Русия забрани износа на петролни продукти от 1 май, икономическият министър Трайчо Трайков изпрати писмо до "Лукойл България" с въпрос дали компанията има достатъчно горива, за да задоволи нуждите на България. Руската забрана, която ще продължи поне месец, е в резултат на бързо развилия се дефицит на горива в страната.

Министърът на икономиката настоява за информация с какви запаси от суров петрол и нефтопродукти разполага основният доставчик на горива в България.
От компанията обясниха вчера, че за тях "неделя е неработен ден и отговор може да бъде получен от понеделник нататък".

Около 3 млрд. лв. дългове чакат да бъдат събрани
в. Дневник

Между банките, фирмите и гражданите има несъбрани дългове между 2.5 и 3 млрд. лв. Тази сума стои зад близо 300 хил. висящи дела срещу длъжници, показват данните на Камарата на частните съдебни изпълнители. Основната причина милиардите да не са събрани е лошото финансово състояние на длъжниците.

За пет години откакто съществуват, частните изпълнители са върнали на кредиторите 1.670 млрд. лв., като всяка година сумата става все по-голяма. От 95 млн. лв. през 2006 г. до 560 млн. лв. през миналата година. През 2010 г. частните изпълнители са работили най-много за бизнеса, като в 70 хил. случая фирми са се обърнали към тях за събиране на дългове. Банките са завели 46 хил. дела, а гражданите - 18 хил.

След шоковото намаляване на успешните продажби на имоти на длъжници през 2008 г. през миналата година частните изпълнители отчитат по-голям интерес към къщите, апартаментите, парцелите и нивите, които продават. През 2010 г. са продадени 4770 имота.

Университетите искат сериозно повишение на таксите
в. Сега

Годишните такси в повечето държавни университети ще се повишат от 5 до 20%, показа проверка на "Сега". Ръководствата на учебните заведения са подали заявки за промяна на сумите за обучение в просветното министерство, но официално те трябва да бъдат одобрени от правителството.

Увеличението се иска въпреки уверенията, че в кризисен период цената на висшето образование няма да расте. Миналата година парламентът реши да увеличи горната граница на таксите до 50% от издръжката на един студент при 33% дотогава. Промяната имаше за цел да узакони приетите вече суми за 2010/2011 г., които след драстично орязване на издръжката се оказаха незаконно високи. Тогава депутатите уверяваха, че вдигането на максимума няма да доведе до реално поскъпване на обучението.

Високите лихви по кредити доведоха до бум на жалбите в БНБ
в. Сега

Невиждан скок на жалбите заради високите лихви по кредитите е регистрирала през м.г. Българската народна банка. Това става ясно от отчета на институцията за 2010 г., който бе внесен в края на миналата седмица в Народното събрание. Концентрация на оплаквания е имало към определен трезор, от който БНБ е поискала да предприеме конкретни действия, за да подобри работата си с потребителите. Междувременно след няколко месеца на задържане и дори понижение на лихвите през март процентите по жилищните заеми в левове изненадващо са се покачили с близо 0.20%.

Най-много са се увеличили жалбите от клиенти на банки заради кредити. Ръстът е с близо 40%: от 233 жалби през годината с най-шоково вдигане на лихвите - 2009 г., на 321 през 2010 г. Най-остра е реакцията срещу повишаването на лихвата по вече отпуснати заеми.

Банкомат пуска злато
в. Стандарт

Ако искате да си купите злато, няма да се налага да ходите до банката. От лятото кюлчета може да се продават и през банкомати, научи "Стандарт". Такава практика отдавна има в Дубай и в някои европейски държави. Ако услугата се въведе и в България, купувачите няма да имат съмнения относно качеството и цената на инвестицията си. Вложенията в злато напоследък са особено актуални заради растящата цена на жълтия метал и прогнозите, че тройунцията може да стигне 2000 долара.

През банкомат ще може да се сменя и валута. Експерти във финансовото министерство и Националната агенция по приходите вече обсъждат тази възможност да стане факт в близките месеци. На първо време машините ще бъдат поставени на летищата и в курортите, където са най-чести измамите с котировки.

Летище София купува камери
в. Стандарт

Летище София ще повиши сигурността и ще увеличи скоростта на обработка на пътниците, като инвестира в допълнителни видеокамери и рентгени през 2011 г. Така аерогарата ще изпълни изискванията на ЕС към европейските летища за засилване на мерките за сигурност. С новите 130 камери на летището, които ще струват около 1,5 млн. лв., общо около 450 ще станат камерите на двата терминала. Летището е стартирало и процедура за закупуване на 25 метал-детекторни рамки по стандарт 2 на Европейската комисия за около 700 000 лв. Ще бъдат доставени и още 10 рентгена за около 1 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още