IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 април

09:05 | 30.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 април

Столична община харчи 8 млн. лв. в поръчка за 300 000 лв.
в. Сега

Източвания и злоупотреби в две общински фирми - "Столичен автотранспорт" и "Озеленяване", отчете столичният кмет Йорданка Фандъкова. Проверките обхващат периода от 2008 г. до 2010 г., като резултатите са дадени на прокуратурата.

В общинския автотранспорт редовно е заобикалян законът за обществените поръчки и са нарушавани процедурите за провеждането им. "При проведена обществена поръчка за ремонтни дейности на стойност 300 000 лв. са изплатени 8 млн. лв.", даде пример началникът на отдел "Вътрешен контрол" Ботьо Ботев. Заобикаляни са правилата за обществени поръчки за доставка на детайли, резервни части и др.

Цветанов ще уволнява, за да спаси реномето си
в. Сега

"Превишилите правата си полицаи и техните началници ще си понесат отговорността, щом бъде направена проверка". Това обеща вчера вътрешният министър Цветан Цветанов по повод бруталния арест на бившия главен секретар в МФ Тенчо Попов, който бе задържан заедно с ексминистъра на отбраната Николай Цонев и съдия Петър Сантиров за предлагане на подкуп.

Според премиера Бойко Борисов са нужни тежки наказания и дори уволнения, "ако се наложи". "Това влияе на твоя авторитет, уволнявай, махай, за да има превенция", казал Борисов на Цветанов, щом видял записа.

Търговията със Сърбия надминава 1 милиард долара
в. Стандарт

Стокообменът между България и Сърбия тази година ще надмине 1 милиард долара, съобщи в Монтана икономическият съветник в посолството на Сърбия у нас Александър Миличевич. През 2010   търговията между двете страни е нараснала с 47% в сравнение с предишната година. 30 % ръст е отбелязан и през януари т.г. в сравнение с първия месец на 2010. България заема седмо място в списъка на международните партньори на Сърбия, а Сърбия – 12-то в икономиката на България.

Между двете страни се реализарат много проекти, които се финансират по европейската програма за трансгранично сътрудничество България – Сърбия.

3700 са свободните места в столичните забавачки
в. Новинар

Около 3700 са свободните места в столичните детски градини. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Кандидатите за ясла са 11 000. В момента първите групи в яслите се посещават от 2200 деца, а предстои да бъдат класирани около 2700 малчугани, което означава недостиг от около 5000 места, посочи Фандъкова. Извършва се текущо класиране за останалите групи, в които са разкрити над 4500 места през последните 4 години.

До края на годината се очаква да бъдат разкрити 1500 места в забавачките, а в момента се проектират 30 детски градини, похвали се кметът.

ДНСК засега спира да реже интернет кабели, започна проверки и извън София
в. Дневник

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е изпълнила всички 26 заповеди за премахване на незаконни мрежи на кабелните оператори в центъра на София и е започнала проверки за такива във всички градове в България с население над 10 хил. души. Това обяви началника на на ДНСК инж. Милка Гечева, която отчете резултатите от свършената от агенцията работа.

Акцията продължи около 2 месеца и периодично оставяше част от идеалния център на столицата без интернет. Премахването на кабелите е във връзка с 26 заповеди за премахване на незаконни въздушни мрежи, които ДНСК е издала през юли, август и септември 2010 г. Всички те са издадени срещу неизвестни извършители, което означава, че на нарушителите не могат да бъдат наложени предвидените по закон глоби в размер на 5 до 50 хил. лв., поясни Гечева. Премахването на кабелите е струвало около 2 хил. лв., които ще бъдат покрити от държавния бюджет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още