IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Наетите в по-големи фирми получават по-високи заплати

Налице е много по-висока сигурност на заетостта в големите фирми, сочи изследване на синдиката

14:33 | 29.04.11 г. 2
КНСБ: Наетите в по-големи фирми получават по-високи заплати

Налице е безспорна връзка между размера на фирмата и равнището на месечната нетна работна заплата. Това показва изследване на пазара на труда за първото полугодие на 2010 г., направено от КНСБ, съобщават от синдиката.

През първото тримесечие на 2010 г. наетите в големите фирми са получавали с 41,51 лв. по-висока средна месечна нетна заплата спрямо наетите в средните фирми и със 73,34 лв. по-високо месечно нетно възнаграждение спрямо това в малките предприятия.

През второто тримесечие разликата между средното месечно нетно заплащане в големите фирми и това в средните и малките фирми е съответно 56,8 лв. и 129,71 лв.

Изследването сочи, че е налице много по-висока сигурност на заетостта в по-големите фирми спрямо сигурността в по-малките такива. Над половината от наетите в големите фирми са обявили наличие на колективен трудов договор , докато в малките и средни предприятия този процент намалява до 10,9.

Наличието на повече от една работа или бизнес е най-характерно за наетите с висше образование в сектора на услугите, показва още изследването на КНСБ. Техният възрастов профил е над 35 г. Това са предимно аналитични и приложни специалисти, наети в образованието, здравеопазването, професионалните дейности и научните изследвания.

Друг извод от анализа на синдиката е, че работещите в малките фирми се трудят по-дълго от разрешеното в закона и декларират, че получават по-ниски заплати от тези, които са заети в големи предприятия. Висшистите по-лесно намират работа от хората с основно образование и без квалификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още