IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите все по-трудно събират дълговете си

Съдебните изпълнители са събрали през миналата година дългове за 550 млн. лв.

10:52 | 27.04.11 г.
Фирмите все по-трудно събират дълговете си

В условията на криза предприемачите са силно затруднени при събиране на вземанията си, затова зачестяват съдебните искания за възстановяване на дълговете. Това заявява в интервю пред БТА председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Докато банките и гражданите по-лесно събират дълговете си, при бизнеса взаимоотношенията са значително по-сложни, затова и мениджърите много по-често прибягват до услугите на частните съдебни изпълнители, обяснява Дичев.

До миналата година банките са били основните клиенти на съдебните изпълнители, но със задълбочаването на кризата потърпевши се оказват представителите на бизнеса.

Статистиката за миналата година е показателна. Заради нарасналото съдебно събиране на дългове, предприето от бизнеса към длъжниците, през миналата година съдебните изпълнители са събрали дългове за 550 млн. лв., докато през 2009 г. общата сума е била в размер на 365 млн. лв.

С 30 хиляди повече са и заведените изпълнителни дела. През 2009 г. тези дела са били 110 хиляди, докато през 2010 г. нарастват на 140 хил. Двоен ръст се отчита и при провеждането на публичната продан на имуществото, съобщава шефът на камарата.

Прогнозите на съдебните изпълнители са за още по-тежка и натоварена 2011 г. по отношение на съдебните спорове между фирмите.

От камарата на съдебните изпълнители протестират срещу последните промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), които затрудняват получаването на информация за длъжниците.

С тези промени съдебните изпълнители са задължени да плащат такси на държавната и общинска информация при получаване на задължителните справки за имущественото състояние на длъжниците.

„Оказва се, че времето, необходимо за получаването на информацията от държавни и общински органи, се е увеличило в пъти“, заявява пред БТА Георги Дичев. И допълва, че в резултат на забавянето, когато информацията най-накрая се представи по делата, тя се оказва неактуална.

Промяната в закона се отразява негативно на бързината и ефективността на съдебното изпълнение. Затова от камарата настояват промените да се съобразят с практиката, за да могат не само частните, но и държавни съдебни изпълнители да събират дълговете между бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още