Седем хлебозавода имат право към момента да произвеждат хляб по стандарт „България“. Брашното за този хляб засега се произвежда от две мелници – в Сливен и София, става ясно от справка в сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
По Великден, когато тръгна производството на хляба без консерванти и подобрители, само един производител успя да пусне продукта на пазара.
Хляб бял, типов и „Добруджа“ по стандарт са заявили, че ще правят две предприятия в София, хлебозаводи в Стражица, в село Ресен (Велико Търново) и Добрич. Във Велинград са заявили производството само на хляб по стандарт бял и „Добруджа“, а в Пазарджик – само на бял хляб.
Очаква се регистрираните производители на хляба по стандарт да се увеличат, след съответните проверки.
Стандартът за хляб "България" беше изработен от браншовите организации и одобрен от БАБХ. Основен проблем за масовото разпространение на продукта е необходимостта от съответните количества качествено зърно. Според хлебопроизводители мелничарите трябва тази година да внесат качествена стока от чужбина, а догодина агробизнесът ще трябва да предвиди качествено зърно за производството на този вид хляб, ако има достатъчно търсене.