IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 април

07:35 | 26.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 април

Фирми бранят длъжниците срещу 10%
в. Стандарт

Нов бизнес изплува в пика на кризата. Компании от юристи и здрави момчета намериха начин да изкарват пари от закъсалите с кредити българи, като ги пазят от т.нар. събирачи на дългове. В кризата хиляди нашенци спряха да плащат заеми, лизинги и дори ипотеки на жилища. от своя страна пък кредиторите, в това число банки, мобилни оператори и лизингови къщи, потърсиха помощта на частни фирми, които да събират задълженията им.

Повечето такива компании имат две схеми на робота - или срещу процент от задължението го събират в даден срок, или изкупуват изцяло т.нар. лоши кредити. В повечето случаи обаче фирмите работят на ръба на закона, тъй като предоставят лични данни по телефона и дори заплашват клиентите си. В 90 на сто от случаите дори кредитополучателите не знаят, че задълженията им вече са към друга фирма, а не към банката или лизинговата компания. И точно заради тези фирми се роди и новият бизнес, коментират експерти.

Ровят за далавери на плажа в Слънчев бряг
в. Стандарт

Одитори ще ровят за далавери по плажовете на Слънчев бряг. Това предвижда планът за тазгодишните проверки на Сметната палата. Освен концесиите за плажовете на най-населения курорт ще бъдат инспектирани и договорите за ски пистите в Банско, съобщи председателят на палатата Валери Димитров.

Причината за проверките са зачестилите проблеми със свободния достъп до плажовете, както и с поставянето на значителен брой подвижни сергии, павилиончета, кръчми и др.

Закон за фалита на физически лица погва длъжниците
в. Новинар

Закон за фалита на физическите лица обсъждат родните банки. Оказва се, чe от страните членки на ЕС, само у нас и в Румъния не е приет подобен нормативен акт, но в Букурещ вече готвят проектозакон. Законът е сравним с този за юридическите лица. При личната несъстоятелност се изчиства задлъжнялостта на човека. Това се случва в определен период - от 3 до 7 години. Назначава се специално лице от съда, което подобно на синдика при несъстоятелността на фирмите трябва да разпредели приходите между кредитополучателите, да ангажира целия паричен поток и собственост на лицето, да разпродава имуществото му.

70% от работодателите против скок на минималната заплата
в. Новинар

68, 8% от работодателите не приемат административното увеличение на заплатите, сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Във връзка с предложенията на социалния министър Тотю Младенов за ръст на заплатите през 2011 г. с два варианта - с 11,07 % или с 11,67 %, както и на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата на 290 лв., БТПП е направила допитване в периода 15-19 април. Според получените отговори 15.6 % от работодателите приемат идеята за административното увеличение на заплатите, но смятат да я осъществят чрез съкращения на персонала.

Само 14.3 на сто приемат увеличението, без да уволняват персонал. От своя страна работещите се разделят почти поравно в мнението си дали увеличението на заплатите трябва да е обвързано със съкращения. 51, 22 % се обявяват "за" намаляването на персонала. Според проучването на БТПП заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд, а не да зависи от административни решения.

Мораториумът за горивата може да бъде удължен
в. Дневник

Мораториумът за повишение на цените на бензина и дизела по бензиностанциите на "Лукойл", който беше договорен между компанията и кабинета "Борисов", може да бъде удължен, заяви правителствен източник на "Дневник".

Днес "Дневник" не получи официален коментар от "Лукойл" за евентуално продължаване на мораториума, но източник от компанията, пожелал анонимност, нито потвърди, нито отрече информацията и заяви, че днес най-вероятно ще има повече подробности.

Бизнесът не хареса новите правила за обществените поръчки
в. Дневник

Предложените изменения в Закона за обществените поръчки предизвикаха критиките на бизнес организациите, според които те не решават основни проблеми на процедурите. Другият проблем е, че заради празниците се скъси времето за реакция при общественото обсъждане на предложените текстове.

От Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) смятат, че срокът от 11 до 25 април за обществено обсъждане на документа е прекалено кратък и трябва да се удължи. Освен това според тях той е изготвен непрозрачно и без участието на бизнеса.

Хазната не може да събере над половин милиард лева
в. Сега

Бюджет 2011 г. е поредният, заплашен от ревизия заради проблеми с приходите. Данъчните са уведомили министъра на финансите Симеон Дянков, че очакват да съберат с 570 млн. лв. по-малко приходи от възложените им за годината със закона за бюджета. Това пише в анализ на Националната агенция за приходите за събираемостта към края на първото тримесечие, с който "Сега" разполага.

Според закона за годишния бюджет НАП трябва да събере малко над 13 млрд. лв. В прогноза, правена в средата на април от приходната агенция, са посочени по-скромни приходи - с около 570 млн. лв. по-малко. Ако планираните в закона приходи не се съберат, това значи, че ще трябва или да се режат разходи, или да се вдигне дефицитът. Липсващите над половин милиард лева са значителна сума и е твърде възможно да се стигне до актуализация на бюджета за трета поредна година.

София крие резултатите от проверката за данъците
в. Сега

Почти два месеца след като гръмна скандалът с местните данъци в София и след като кметът Йорданка Фандъкова назначи проверка дали правилно са изчислени налозите, общината все още няма отговор на този въпрос. От "Московска" 33 не откликнаха на опитите на "Сега" да разбере дали и как е приключила проверката. С резултатите от нея трябва да бъде запознат и Столичният общински съвет. На последното заседание имаше много въпроси на общински съветници за прословутата вече проверка, но те бяха отклонявани от кмета с оправданието, че трябва време.

Общината все пак задочно призна, че данъците са грешно изчислявани, защото софтуерът, с който работят местните данъчни, бил много стар и се налага голяма част от информацията да се изчислява на ръка. Причината да не се подмени системата е, че "Московска" 33 няма необходимите 1.7 млн. лв.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 26.04.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още