IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проблемът на АЕЦ Белене е ефективността, а не безопасността

Отсега трябва да се работи за дългосрочни договори със съседните страни, смята бившият заместник-министър на атомната енергетика на Русия Булат Нигматулин

12:47 | 23.04.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Проблемът на АЕЦ Белене е ефективността, а не безопасността

"Проблемът на една бъдеща атомна централа в Белене не са мерките за сигурност, а нейната ефективност", е заявил бившият заместник-министър на атомната енергетика на Русия Булат Нигматулин в интервю за Хоризонт.

Според него, отсега трябва да се работи за дългосрочни договори със съседните страни за износ на ток от АЕЦ Белене.

По повод мерките за сигурност Нигматулин е казал:

„Районът на Белене е близо до Румъния, която е сеизмично опасен район. Румънските земетресения от 6-та, 7-ма степен се усещат дори в Москва и затова централата в Белене е проектирана така, че да издържа най-малко при 8-ма степен.

Другото е свързано с необходимостта при евентуална авария да има ефективно охлаждане на реакторите поне за 72 часа чрез пасивните системи за сигурност. Това са три денонощия, в които да бъдат доставени дизел-генератори за възстановяване на захранването на помпите за охлаждане, макар че за тази цел е достатъчно и едно.

Ние имахме подобен случай на Колския полуостров, както и в Армения, като задачите там бяха решени за по-малко от 24 часа, а вие ще имате троен резерв.”

(БНР)

Всичко по темата може да проследите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Първо, на потребителите се доставя микс произведена енергия от различни източници. Ще рече, ако има повишение, ще е разхвърляно в/у цялата мощност и, съответно, снижено.Второ, има време до евентуално завършване на АЕЦ. Дотогава цената на въглищата ще се увеличи допълнително, оттам-миксът, и, следователно, евентуално увеличение от цената на Белене ще е още по-незначително.Трето, износът /огледайте се за цените на енергията около България/ може да направи тази АЕЦ още по-рентабилна но, не пътят на тока е главната причина за цените, а политиката на ЕРП-тата. 4-то: За разликата в цената на градежа тук и в Индия може да има много, включително, политически причини - не вярвам да са предоставили /въпрос на търговска тайна/ пълния текст с индийската страна и не знаем, ДАЛИ ИЗОБЩО ТОВА Е ТОЧНО ТАКА.Накратко, много ми е интересно откъде идва категоричното мнение на некомпетентните - едно време, "компетентната" църква е твърдяла, че Земята е плоска, че Слънцето се върти около нея...ДО-КО-ГА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Стамболов
преди 13 години
Ето че и руснаците започнаха да признават простата истина - проектът Белене е изначално неефективен. Остава да признаят и втората част от истината - нищо не може да санира този проект....Няма никакви изгледи да се сключат дългосрочни договори за износ поради една елечентарна причина - токът от Белене е твърде скъп (над 10 цента за kWh) и никой няма да го купува. Европа ясно каза, че този проект е твърде несигурен и икономически нерентабилен и прекалено скъп. Тази истина все по-ясно се осъзнава и от българското гражданско общество.Извод - проектът АЕЦ Белене трябва да бъде отхвърлен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 13 години
?ившият заместник-министър на атомната енергетика на Русия Булат Нигматулин ви го казва в прав текст - АЕЦ Белене не е ефективна. Тя не е нужна за вътрешния пазар. Ако няма износ, тя ще генерира само загуби.Трябва та си много кочкафалия, за да не разбереш простата истина - за всичко е виновен Костов, защото той единствен е в състояние да разбира и контролира действията си. Останалите вероятно не могат да отговарят нито за себе си, нито за другите. Е не точно невменяеми, ама...В Индия за същите пари пускат АЕЦ с мощност 10000 MW, т.е. 5 (пет) пъти по-евтина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 13 години
абсолютно си прав.....за който трябва стандарта е вдигнат отдавна другите да *** това е новия строй в мангалия нещо уродливо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Искат да кажат, че е време да почнем да свиваме работата на ТЕЦ-овете, май.Ами лошо няма, първо, обаче, да пуснем АЕЦ-ът...Другото, че цената била висока - вярно, така е. Но, само относително и само временно. Друг въпрос, че Боковци, Костовци и ред подобни изобщо не мислят да се вдига стандартът на живот, поради което са се вторачили в 8-те цента за kWh. А те,както се види от европейските цени, никого не са спрели и няма да спрат, просто, същите са и основен стимул за енергийната ефективност - то заже и в България се изкупува ток на такива цени от ветровите генератори и, дори по-скъпо, от ФЕЦ - някой тях да е оревал? По-скоро, ЕРП-тата трябва да си опичат акъла, какво ще правят. И...сега се сещам:- А, не са ли те, които най-мътят водата с/у АЕЦ Белене? Щото няма да могат да ни дерат по три кожи наведнъж?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още