IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 април

08:57 | 22.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 22 април

Социалното министерство още няма парите за ръст на минималната заплата
в. Сега

От социалното министерство вече не са убедени, че могат да се намерят пари за увеличение на минималната работна заплата от средата на годината. Това става ясно от материали, разпространени до социалните партньори за дебати в комисията по доходите към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Във връзка с предложението на синдикатите минималното възнаграждение да скочи от 240 лв. на 290 лв. от ведомството на Тотю Младенов са изчислили, че ще трябват допълнително 10 млн. лв. само за да се увеличат заплатите на хората, наети в субсидирана заетост. Става дума за около 30 000 души, на които се плащат от бюджета по 240 лв.

"Ако се увеличи МРЗ, имаме два пътя - да искаме допълнителен ресурс от финансовото министерство или да варираме с бройките или часовете на работа. Работодателят много трудно дава пари, а когато става въпрос за общини, става невъзможно, така че нашите разчети изискват допълнителен ресурс", пише в становището. МФ обаче многократно заяви, че няма да отпусне пари за увеличението на минималната заплата. Министър Тотю Младенов пък твърдеше, че ще вземе средствата от санкции и глоби на инспекцията по труда, но това е невъзможно по закон.

Пускат по-рано от болница след подпис
в. Новинар

Пациентите ще могат да напускат по-рано болниците след подписването на специално информирано решение. "За да се гарантират по-добре правата на пациентите и лекарите ще въведем информирано решение за преждевременно прекратяване на болничния престой", заяви здравният министър Стефан Константинов в Бургас.

Новата мярка се въвежда заради случаите на по-ранно изписване на пациенти, които нерядко завършват с усложнения. В информираното решение ще се посочват възможните рискове за здравето и живота при по-ранно изписване. Това се прави, за да се избегнат злоупотреби от страна на болниците и пациентите да са наясно с възможните последици. Документът гарантира и сигурност за самите медици, тъй като те няма да носят отговорност при усложнения.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Не сме преговаряли за участие в проекта "Белене"
в. Дневник

АЕЦ "Козлодуй" не е получавала оферта за участие в изграждането втората българска атомна централа в Белене. Това обясни пред "Дневник" изпълнителният директор на "Козлодуй" Костадин Димитров по повод предложението на "Атомстройекспорт". Вчера вицепрезидентът на руската компания Генадий Тепкян обясни, че ако Националната електрическа компания (НЕК) няма пари, АЕЦ "Козлодуй" може да се включи в енергийния проект.

"Изобщо не са водени такива разговори. Ако Българският енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) решат, разбира се, че ще преговаряме", обясни Димитров. От НЕК отказаха коментар по изказването на Тепкян.

От "Атомстройекспорт" вчера повториха, че искат да строят централата при твърда цена от 6.298 млрд. евро, или при първоначалната цена от 3.997 млрд. евро плюс инфлационни добавки. На основата на икономическите анализи, които британската банка HSBC ще прави през следващите месеци, България ще вземе окончателното решение за съдбата на АЕЦ "Белене", обяви премиерът Бойко Борисов. Според зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов ако HSBC каже, че централата няма да е икономически изгодна, "трябва така да откажем на руснаците, че да не застрашим съдбата на "Козлодуй".

Комисия „Антимафия” почва проверка на трофеите на президента
в. Новинар

Комисията „Антимафия” започва проверка на трофеите, които президентът Георги Първанов е събрал, благодарение на лова, който е негово хоби. Това заяви Валентин Николов, шеф на комисията пред bTV.

Проверката е инициирана, след като в комисията е пристигнал сигнал от жител на столицата - Стефан Аврамов, който освен това иска да разбере кой финансира скъпото хоби на държавния глава, потвърди Николов.

Според него сигналът не е по поръчка на „Атака”, но и без друго нямало значение кой го е пуснал, защото комисията щяла да разследва всеки подобен случай. Николов смята, че подобно хоби, като на президента Първанов е скъпо удоволствие и обстрел на подобни трофеи струва до около 30 000 евро.

Ковчежникът на НДСВ влезе в инфраструктурните компании на Васил Божков
в. Дневник

Ковчежникът на НДСВ и бивш депутат от ДПС Максим Димов влезе в инфраструктурните компании на Васил Божков чрез дружеството си "Мак кап" ЕАД. Новото лице сред акционерите в работещите инфраструктурни компании на Васил Божков е известен като ковчежникът на НДСВ и един от основателите на "Бромак" заедно с председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. В момента "Бромак" е един от основните акционери в банката и е собственост на Василев.

В "Холдинг пътища" Димов е придобил контрол над 9.78% от капитала, а след сделката Божков е останал с 0.79% от капитала. В "Железопътна инфстраструктура" пък Димов е придобил контрол над 11.99% от капитала на компанията, след което Божков остава с директно участие от 64.54%.

Пред вестник "Пари" Димов е коментирал, че целта му като акционер в двете компании ще бъде да привлече международни инвеститори в компаниите, както и подобряване на дейността им чрез "оптимизиране на управленския подход."

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още