IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК се самосезира за картел срещу лекарското съсловие

Лекари и пациенти влязоха в спор за цената на преглед при специалист, Министерството на здравеопазването е с вързани ръце

13:25 | 21.04.11 г. 1
КЗК се самосезира за картел срещу лекарското съсловие

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира за картел срещу решение на Българския лекарски съюз (БЛС). От антимонополната комисия съобщават за образувано производство срещу съсловието.

Повод за образуване на производството е приетата от Българския лекарски съюз на извънреден събор минимална цена за частен медицински преглед, представляваща процент от минималната работна заплата.

Според приетия Етичен кодекс на Българския лекарски съюз се предвижда установяване на минимална цена на хонорарите на лекарите, както и задължение те да не определят хонорара си под така установения минимум. БЛС също така предвижда налагане на санкция на лекарите, които не спазват приетата минимална цена за преглед.

От КЗК съобщават, че Законът за защита на конкуренцията забранява прякото или косвено определяне на цени, в това число и на минимални цени, между конкуренти на пазара, дори и в случаите, когато такова налагане на цени е резултат от решение на професионално сдружение, което ги обединява. Фиксирането на цени, независимо от неговата форма, представлява едно от най-тежките нарушения на правилата на ефективна конкуренция, посочват от КЗК.

Преди дни Българският лекарски съюз одобри минимален праг за преглед при специалист без направление от 24 лева. Председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов заяви, че лекари, които не спазват новите разпоредби, може да бъдат глобени и дори временно да им бъдат отнети лекарските права.

Пациентските организации веднага се обявиха срещу решението и обясниха, че то е незаконно и прилича на картелно споразумение.

Днес министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов също заяви, че е против исканата от лекари такса от 24 лева за преглед при специалист. Той обясни, че в момента Здравната каса поема от 8 до 15 лева от тази сума. Д-р Константинов добави, че министерството няма механизми за въздействие, ако тази такса бъде приета.

Председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова, обаче, определи това като картелно споразумение и уточни, че решението на БЛС противоречи на съществуващата нормативна база в страната.

Пред БНР д-р Димитър Ленков от Българския лекарски съюз направи аналогия между новите лекарски такси и адвокатските услуги. Според него методиката за определяне на 24 лв. минимална лекарска такса е икономически обоснована и се основава на Етичния кодекс на съсловието.

Междувременно пред Нова телевизия от Българския лекарски съюз се разколебаха в позицията си. От ръководството на браншовата организация са потвърдили, че е възможно да се откажат от тази такса на следващия лекарски събор, ако има обществено недоволство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
"Паразитът е организъм, който се храни с части или жизнено необходими продукти от друг жив организъм, наречен гостоприемник. Паразитът се развива за сметка на гостоприемника, който губи постепенно жизнеността си. За разлика от хищниците *** не убиват или не убиват веднага организмите, които използват за храна."Крайно време беше някой да ги озапти тия ***!!!!!!!!! Здравето на популацията ни пада драстично, а този саюз от НАГЛЕЦИ, НАГЛО претендира за още ресурс! ВЪЗМУТИТЕЛНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още