IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 април

07:44 | 21.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 21 април

Конституцията ще разрешава до 2% дефицит
в. Сега

Фискалният борд, който бе замислен от финансовия министър Симеон Дянков, е претърпял значителни промени и ще бъде предложен в нов вид на депутатите, научи "Сега". Максимално разрешеният от конституцията бюджетен дефицит ще бъде 2% от БВП, а преразпределителната роля на държавата ще се ограничи до 40% от БВП. Около този вариант има много по-голям консенсус сред политическите сили и шансовете му да бъде одобрен от парламента стават все по-високи, твърдят запознати.

Целта на т.нар. пакт за финансова стабилност е да покаже пред света и еврозоната, че България се ангажира дългосрочно да следва устойчива фискална политика. Изключения ще се правят само за форсмажорни обстоятелства като войни, бедствия и др.

Бежанският поток от Африка е новият ни проблем за Шенген
в. Сега

Заплахата от масирана миграция от Северна Африка създаде усложнения за кандидатурите на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство, коментира електронното издание "Юропиън войс".

Щом двете страни станат членки на това пространство, мигрантите няма да бъдат подлагани на системни гранични проверки между Гърция (основна входна точка за нелегалните имигранти в ЕС миналата година) и западноевропейските държави.

200 лева стимул, ако издадем фиктивен технически преглед
в. Новинар

200 лева ще бъдат раздавани за стимул на всеки, който е издал, че е преминал технически преглед, без да е имало реална проверка на автомобила му. Парите ще бъдат осигурени от транспортното министерство и браншовите организации на превозвачите.

„По този начин ще бъдем в състояние да отнемем лиценза на този пункт, който си е позволил да извърши това”, разясни идеята транспортният министър Александър Цветков.

Слагат акциз на метана за коли
в. Стандарт

Акциз за метана за автомобилите ще бъде въведен от 1 януари 2012 година. Налогът ще бъде 1,70 лв. за гигаджаул. Това е записано в бюджетната прогноза за следващите три години, която вече е одобрена от Министерски съвет.

Въвеждането на новия акциз ще повиши цената на метана с около 10 ст./кг. Това ще увеличи разходите за гориво на такситата, които масово карат на метан, както и на много от рейсовете на градския транспорт в София, които също са на метан.

Правителството прекратява договора с още една рейтингова агенция
в. Дневник

Японската агенция за кредитни рейтинги (JCRA) повече няма да поставя кредитен рейтинг на България. Това бе решено на днешното правителствено заседание днес. Договор с институцията бе подписан през 2005 година и той бе със срок от 2 години, като след това ежегодно се удължава, но сега финансовият министър е упълномощен да го прекрати.

От пресцентъра на Министерски съвет съобщават, че на агенцията е платено до края на юни тази година, като годишната такса за услугите й е 2.5 млн. йени, или около 50 хил. щатски долара годишно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още