IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори пренасочват аутсорсинга си от Африка към България

Основни фактори за това са по-ниският политически риск, членството в ЕС и други

13:26 | 20.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Инвеститори пренасочват аутсорсинга си от Африка към България

Европейски компании, които аутсорсват в Северна Африка, започват да обмислят нови стратегии за аутсорсинг в локации с по-нисък риск като България и Румъния, съобщават от българската аутсорсинг компания CallPoint New Europe.

Размириците в Египет и Тунис накараха фирмите да търсят по-сигурни дестинации, където да изнесат част от дейностите си. Те са привлечени към България и Румъния заради политическата стабилност на тези страни, по-малкия риск от терористични атаки и революции, членството в ЕС, културната и географската близост.

„Водим разговори с инвеститори, предимно от Франция, които се изтеглят от Северна Африка и се насочват към Източна Европа като дестинация за аутсорсинг”, обясни Филип Угринов, изпълнителен директор на CallPoint New Europe.

„За такива и други проекти имаме основание да мислим, че ще назначим поне 250 нови служители до края на 2011 г. Очакванията ни за бизнеса през тази година са положителни и предвиждаме отново двуцифрен растеж”, допълва той.

Още през февруари Financial Times писа, че аутсорсинг индустрията няма да е същата поради размириците в Близкия Изток. Изданието посочи, че редица компании преосмислят стратегиите си в региона, необходимостта от което бе подчертана и от решението на правителството на Египет да прекъсне интернет връзките за пет дни в началото на годината.

Германската софтуерна компания SQS трябваше да прехвърли някои от своите дейности в други локации, за да предотврати тяхното прекъсване. Британската Vodafone пренасочи дейностите в част от своите кол центрове към Великобритания. Индийските софтуерни компании Infosys Technologies Ltd. и Wipro Ltd. евакуираха своите чуждестранни служители.

От SQS тогава коментираха, че събитията и най-вече прекъсването на интернет са породили широки опасения в аутсорсинг индустрията по света.

Изданието цитира риск анализатора от PricewaterhouseCoopers Кадир Маракар, според когото рискът правителството да прекъсне комуникациите и интернет връзките не е нещо, което инвеститорите са били в състояние да предвидят, когато са взимали решение за стъпване в даден регион.

Според него египетската криза ще засили тенденция към по-холистичен процес при оценката на избор и управление на дадена аутсорсинг локация. Различни анализатори смятат, че компаниите ще започнат да взимат предвид не само разходите за труд, но и потенциалните разходи за преместване на дейността, когато решават дали да изнесат своите дейности някъде или не.

„Досега оценката на политическия риск беше бинарна – стабилна ли е дадена страна или не“, казва Маракар. „Мисля, че за в бъдеще това няма да е същото.“

Миналата година Египет влезе в световните специализирани медии, след като бе обявена за аутсорсинг дестинация на годината от Европейската аутсорсинг асоциация. На компаниите им се харесваха часовата близост до Европа в сравнение с Индия и набора от професионалисти, които говорят перфектно различни европейски езици. Тази година заглавията са доста различни, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 13 години
Тук просто им е по-евтино...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
neduded
преди 13 години
хаха :)Абе няма лошо. Какъвто ще да е бизнеса, нека да го докарват насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Дам, ние сме липсващото стъпало между Африканците и Европейците! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още